HUMMUSOWE HOTZKI

Kolejna propozycja, z wykorzystaniem rewelacyjnych słoiczków marki HOTZ. Tym razem pofiglowałam sobie ze znakomitym hummusem z czarnuszką, który zawinęłam w grillowaną cukinię. Takie roladki stanowią fantastyczną samodzielną przekąskę, ale też świetnie odnalazły się w mojej sałatce. Połączyłam je z orzeźwiającymi pomidorkami, chrupiącą papryką, lekko ostrym szczypiorkiem i słodkim mango, a całość dopełniłam sosem z dodatkiem kolendry. Całość okazała się strzałem w dziesiątkę! To fantastyczna, harmonijna, kompozycja, która zachwyci swoim smakiem nie tylko wegan. Sałatka jest bardzo pożywna, a przy tym lekka i bogata w witaminy i wartości odżywcze.

Bezglutenowa Bezmleczna Wegańska Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

  • 2 garści rukoli
  • 2 cukinie (zielona i żółta)
  • 1 słoiczek Hummusu z czarnuszką HOTZ
  • 1 nieduże mango
  • 1/2 pęczka grubego szczypiorku
  • 1 szklanka pomidorków truskawkowych
  • 1 zielona papryka

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 garść listków kolendry
  • 1 cm papryczki chili
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga smażenia 6 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu miksujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Cukinię kroimy (przy pomocy ostrego noża lub obieraczki do warzyw) na podłużne pastry jednakowej grubości. Następnie smarujemy je niewielką ilością oleju i oprószamy odrobiną soli. Smażymy na patelni grillowej aż pokryją się brązowymi paseczkami. Grillowane plastry układamy na desce pokrytej ręcznikiem papierowym i odstawiamy do przestygnięcia.
  3. Plastry cukinii pokrywamy hummusem z czarnuszką zwijamy w rulony, które w zależności od ich szerokości, dzielimy na pół przy pomocy bardzo ostrego noża.
  4. Pomidorki przekrawamy na połówki lub ćwiartki, a paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na mniejsze kawałki.
  5. Mango obieramy i kroimy w słupki lub kostkę
  6. Szczypior siekamy.
  7. Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a na koniec polewamy przygotowanym dressingiem.

Brak komentarzy do "HUMMUSOWE HOTZKI"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny