Kolejna propozycja, z wykorzystaniem rewelacyjnych słoiczków marki HOTZ. Tym razem pofiglowałam sobie ze znakomitym hummusem z czarnuszką, który zawinęłam w grillowaną cukinię. Takie roladki stanowią fantastyczną samodzielną przekąskę, ale też świetnie odnalazły się w mojej sałatce. Połączyłam je z orzeźwiającymi pomidorkami, chrupiącą papryką, lekko ostrym szczypiorkiem i słodkim mango, a całość dopełniłam sosem z dodatkiem kolendry. Całość okazała się strzałem w dziesiątkę! To fantastyczna, harmonijna, kompozycja, która zachwyci swoim smakiem nie tylko wegan. Sałatka jest bardzo pożywna, a przy tym lekka i bogata w witaminy i wartości odżywcze.
SKŁADNIKI:
- 2 garści rukoli
- 2 cukinie (zielona i żółta)
- 1 słoiczek Hummusu z czarnuszką HOTZ
- 1 nieduże mango
- 1/2 pęczka grubego szczypiorku
- 1 szklanka pomidorków truskawkowych
- 1 zielona papryka
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 garść listków kolendry
- 1 cm papryczki chili
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min.
6 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu miksujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Cukinię kroimy (przy pomocy ostrego noża lub obieraczki do warzyw) na podłużne pastry jednakowej grubości. Następnie smarujemy je niewielką ilością oleju i oprószamy odrobiną soli. Smażymy na patelni grillowej aż pokryją się brązowymi paseczkami. Grillowane plastry układamy na desce pokrytej ręcznikiem papierowym i odstawiamy do przestygnięcia.
- Plastry cukinii pokrywamy hummusem z czarnuszką zwijamy w rulony, które w zależności od ich szerokości, dzielimy na pół przy pomocy bardzo ostrego noża.
- Pomidorki przekrawamy na połówki lub ćwiartki, a paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na mniejsze kawałki.
- Mango obieramy i kroimy w słupki lub kostkę
- Szczypior siekamy.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a na koniec polewamy przygotowanym dressingiem.
Brak komentarzy do "HUMMUSOWE HOTZKI"