Jeśli kiedykolwiek mieliście okazję odwiedzić Hiszpanię, to ta sałatka z pewnością przywoła wakacyjne wspomnienia wypełnione smakami i aromatami tej znakomitej, śródziemnomorskiej kuchni. Podstawą mojego dania jest ryż z dodatkiem kurkumy i szafranu oraz papryki, zielonego groszku i pietruszki, inspirowany hiszpańską paellą. Dodałam do niego słodkie rodzynki i aromatyczne kabanosy dojrzewające z nowej, wakacyjnej linii EAT’N’GO z SOKOŁOWA. Całość połączona już tylko hiszpańską oliwą z oliwek oraz odrobiną soli i pieprzu smakuje naprawdę rewelacyjnie. To bardzo pożywne, proste i szybkie w przygotowaniu danie doskonale sprawdzi się na obiad, również do zabrania na drugi dzień do szkoły czy pracy.
SKŁADNIKI:
- 100 g ryżu pełnoziarnistego (sól, 1 szczypta kurkumy, 1 szczypta szafranu)
- 1 opakowanie Kabanosów Hiszpańskich SOKOŁÓW
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 1 papryka czerwona
- 2/3 szklanki zielonego groszku mrożonego
- 1/2 szklanki rodzynek
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek, sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
20 min. 15 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, z tym że do gotującej się wody dosypujemy kurkumę. Po odcedzeniu, ryż mieszamy z roztartym szafranem, połączonym z odrobiną wody.
- Groszek wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy.
- Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kosteczkę.
- Rodzynki parzymy (zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund), a następnie wysuszamy.
- Kabanosy kroimy na ukośne kawałki około 1-1,5 cm długości.
- Z gałązek natki pietruszki obrywamy listki.
- W szerokiej misce łączymy wszystkie składniki sałatki, polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wykładamy na talerze.
DODATKOWE UWAGI:
- Jeśli nie macie pod ręką szafranu, po prostu go pomińcie.
Brak komentarzy do "HOLA ESPAÑA!"