Wyśmienita, lekka, a do tego szybka i prosta w przygotowaniu sałatka, która dzięki dodaniu płatków bratka zyskuje radosnego, wiosennego charakteru. Mamy tu jednak też niezwykle interesujące w smaku listki groszku i rzodkiewki, orzeźwiające pomidorki, chrupiącą kalarepę, wykwintny parmezan, mix prażonych ziarenek i szczypiorek co już, po dodaniu czosnkowo-miodowego winegretu, tworzy fantastyczną kompozycję. Zatem jeśli nie macie pod ręką kwiatków bratka, to niech ich brak nie powstrzyma Was przed przygotowaniem tej sałatki, bo wciąż będzie rewelacyjna!
SKŁADNIKI:
- 1 garść liści rzodkiewki
- 1 garść liści groszku
- 10-15 sztuk pomidorków koktajlowych
- 1 nieduża kalarepka
- 2-3 łyżki tartego parmezanu
- 2-3 łyżki prażonych ziaren (słonecznik, dynia, pinia)
- kilka łodyżek szczypiorku
- 3-5 kwiatów bratka
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka lekko pikantnej musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka octu winnego białego
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę i umieszczamy z pozostałymi składnikami dressingu w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
- Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki.
- Z kalarepki wykrawamy półksiężyce tudzież kroimy ją na niezbyt duże, cienkie plasterki lub paseczki.
- Szczypiorek drobno siekamy.
- Na półmisek wkładamy naprzemiennie: liście groszku i rzodkiewki, kalarepkę, pomidorki, parmezan oraz mix prażonych ziaren. Całość polewamy dressingiem, a na koniec dekorujemy płatkami bratków (osadzając je pomiędzy pozostałymi składnikami sałatki).
DODATKOWE UWAGI:
- Do przygotowania sałatki wykorzystałam gotowy mix prażonych ziaren “Chrupiąca sałatka” od firmy Bakalland, ale równie dobrze możecie samodzielnie uprażyć ulubione pestki.
- Posłużyłam się również gotowym, tartym parmezanem, ale możecie wykorzystać ser w kawałku (również inny żółty, dojrzewający ser) i zetrzeć go na tarce o małych oczkach.
- Płatki bratków, nadają sałatce ciekawego posmaku i interesującego wyglądu, ale jeśli nie macie ogrodu, ani parapetu z doniczkami pełnymi bratków, to po prostu je pomińcie – co prawda sałatka nie będzie już tak oryginalna, ale również bardzo smaczna.
- Listki groszku i rzodkiewki, też nie należą jeszcze do bardzo popularnych produktów, dostępnych w każdym warzywniaku… można je jednak dostać w dużych sieciach handlowych, albo zastąpić rukolą.
2 komentarze do "HOLA, BRATKU!"
Karolina 2 kwietnia 2017 (18:28)
Bardzo fajna sałatka, akurat na teraz. Zdjęcia magiczne.
Just a SALAD 2 kwietnia 2017 (19:12)
Dziękuję!