HOKUS POKUS

Pod tą tajemniczą nazwą nie kryje się nic innego jak sałatka z kuskus. I nie obawiajcie się, naprawdę nie trzeba być czarodziejem, żeby ujrzeć ją na swoim talerzu. Sałatka ta jest niezwykle prosta i szybka w wykonaniu, skomponowana z łatwo dostępnych produktów, a przy tym smakuje wyśmienicie. Nadaje się na obiad, kolację, imprezę, lunch do pracy, a podana w kształcie bryły – na eleganckie przyjęcie. Jest w niej zatem coś magicznego…

Bezmleczna Wegańska Wegetariańska

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 5-6 łyżek oleju z suszonych pomidorów
  • sól, świeżo mielony pieprz

Liczba porcji 4 porcje Wymaga Twojej pracy 20 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga gotowania Nie wymaga pieczenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzącą wodą (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 minut do napęcznienia. Po upływie tego czasu przesypujemy kaszę do większej miski.
  2. Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w paseczki.
  3. Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i obieramy. Obie połówki kroimy w kostkę, które spryskujemy/polewamy sokiem z cytryny.
  4. Odcedzamy fasolę, płuczemy w zimnej wodzie i pozostawiamy do wyschnięcia.
  5. Nerkowce prażymy na suchej patelni.
  6. Szczypiorek drobno siekamy.
  7. Do kaszy wrzucamy przygotowane składniki oraz dodajemy 5-6 łyżek oleju z suszonych pomidorów. Doprawiamy pieprzem i mieszamy.

DODATKOWE UWAGI:

  • Jeśli w Waszym sklepie nie ma czarnej fasoli w puszcze, to możecie sami ją ugotować, albo wykorzystać białą lub czerwoną.
  • Nie musicie mieć specjalnych foremek/obręczy aby podać sałatkę w formie 3D. Wystarczy posmarować wybrane naczynie odrobiną oleju, włożyć do niego sałatkę (mocno ją dociskając), schować do lodówki na 15 minut. Następnie przykładamy talerz, obracamy do góry nogami i jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, na naszym talerzu ląduje przestrzenna konstrukcja.

4 komentarze do "HOKUS POKUS"

  • comment-avatar
    Gosia 15 czerwca 2016 (21:16)

    HOKUS POKUS czary mary i jest…. Pyszna i pięknie kolorowa. Dziękuję za inspirację i wspaniały obiad!

    hokuspokus

    • comment-avatar
      Just a SALAD 15 czerwca 2016 (23:26)

      Bardzo się cieszę, że zaklęcie się spełniło:)

  • comment-avatar
    Natalka 2 czerwca 2016 (13:22)

    Czy można czymś zastąpić awokado? Potrzebuję zrobić sałatkę jakiś czas przed podaniem i boję się, że nieładnie ściemnieje….

    • comment-avatar
      Just a SALAD 2 czerwca 2016 (13:41)

      Awokado nie jest nieodzownym składnikiem tej sałatki, więc można je po prostu pominąć. Niemniej jednak jeśli po pokrojeniu, skropisz/spryskasz je dokładnie sokiem z cytryny, to możesz być spokojna o jego kolor również na drugi dzień.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny