Pod tą tajemniczą nazwą nie kryje się nic innego jak sałatka z kuskus. I nie obawiajcie się, naprawdę nie trzeba być czarodziejem, żeby ujrzeć ją na swoim talerzu. Sałatka ta jest niezwykle prosta i szybka w wykonaniu, skomponowana z łatwo dostępnych produktów, a przy tym smakuje wyśmienicie. Nadaje się na obiad, kolację, imprezę, lunch do pracy, a podana w kształcie bryły – na eleganckie przyjęcie. Jest w niej zatem coś magicznego…
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka suchej kaszy kuskus
- 3/4 szklanki suszonych pomidorów w oleju (ok. 18 sztuk)
- 240 g czarnej fasoli
- 1 awokado
- 1/2 szklanki nerkowców
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżka soku z cytryny
SKŁADNIKI NA SOS:
- 5-6 łyżek oleju z suszonych pomidorów
- sól, świeżo mielony pieprz
4 porcje 20 min. 5 min.
PRZYGOTOWANIE:
- Kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzącą wodą (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 minut do napęcznienia. Po upływie tego czasu przesypujemy kaszę do większej miski.
- Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w paseczki.
- Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i obieramy. Obie połówki kroimy w kostkę, które spryskujemy/polewamy sokiem z cytryny.
- Odcedzamy fasolę, płuczemy w zimnej wodzie i pozostawiamy do wyschnięcia.
- Nerkowce prażymy na suchej patelni.
- Szczypiorek drobno siekamy.
- Do kaszy wrzucamy przygotowane składniki oraz dodajemy 5-6 łyżek oleju z suszonych pomidorów. Doprawiamy pieprzem i mieszamy.
DODATKOWE UWAGI:
- Jeśli w Waszym sklepie nie ma czarnej fasoli w puszcze, to możecie sami ją ugotować, albo wykorzystać białą lub czerwoną.
- Nie musicie mieć specjalnych foremek/obręczy aby podać sałatkę w formie 3D. Wystarczy posmarować wybrane naczynie odrobiną oleju, włożyć do niego sałatkę (mocno ją dociskając), schować do lodówki na 15 minut. Następnie przykładamy talerz, obracamy do góry nogami i jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, na naszym talerzu ląduje przestrzenna konstrukcja.
4 komentarze do "HOKUS POKUS"
Gosia 15 czerwca 2016 (21:16)
HOKUS POKUS czary mary i jest…. Pyszna i pięknie kolorowa. Dziękuję za inspirację i wspaniały obiad!
Just a SALAD 15 czerwca 2016 (23:26)
Bardzo się cieszę, że zaklęcie się spełniło:)
Natalka 2 czerwca 2016 (13:22)
Czy można czymś zastąpić awokado? Potrzebuję zrobić sałatkę jakiś czas przed podaniem i boję się, że nieładnie ściemnieje….
Just a SALAD 2 czerwca 2016 (13:41)
Awokado nie jest nieodzownym składnikiem tej sałatki, więc można je po prostu pominąć. Niemniej jednak jeśli po pokrojeniu, skropisz/spryskasz je dokładnie sokiem z cytryny, to możesz być spokojna o jego kolor również na drugi dzień.