HISZPAŃSKIE BOGACTWO

Propozycja rodem z Półwyspu Iberyjskiego. Odnajdziecie w niej pikantne chorizo i wyjątkowy w smaku, kremowy ser Manchego, czyli tradycyjne hiszpańskie wyroby. Duet ten doskonale komponuje się z soczystymi pomidorkami, oliwkami oraz chrupiącymi migdałami. Bogata w smaki i aromaty sałatka doskonale oddaje klimat hiszpańskiej kuchni. Prosta w przygotowaniu, niezwykle smaczna i pożywna sałatka, która przeniesie Was wprost do słonecznej Hiszpanii!

Bezglutenowa Z mięsem

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 1 duży ząbek czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 garstka listków świeżego oregano
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 25 min. Wymaga smażenia 3-5 min. Wymaga pieczenia 20 min.Nie wymaga gotowania Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, oregano drobno siekamy, a następnie umieszczamy z pozostałymi składnikami dressingu w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
  2. Migdały wykładamy na blaszkę, mieszamy z 1 łyżką oleju i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni C (grzanie góra-dół). Po wyjęciu z piekarnika posypujemy solą (najlepiej użyć młynka, uzyskując ziarnka średniej wielkości), mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni C. Po ostygnięciu siekamy migdały wzdłuż, na niezbyt drobne kawałki.
  3. Cienkie plasterki chorizo, wykładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron, aż kiełbaska stanie się chrupiąca (łącznie około 3-5 minut). Podsmażone plasterki wykładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
  4. Ser owczy ścieramy na tarce o małych oczkach.
  5. Pomidorki przekrawamy na pół, a oliwki dzielimy na plasterki.
  6. Na talerzach/półmisku rozkładamy liście endywii, połowę ilości pomidorów i oliwek oraz plastrów chorizo, po czym całość polewamy przygotowanym dressingiem. Następnie sałatkę oprószamy serem owczym, wykładamy pozostałe pomidorki, oliwki oraz chorizo i na koniec obsypujemy posiekanymi migdałami.

DODATKOWE UWAGI:

  • Jeśli będziecie mieli trudności z zakupem sera Manchego możecie go zastąpić innym serem np. parmezanem albo cheddarem – wówczas w sałatce uwidocznione zostaną wpływy innych regionów Europy.
  • Listki oregano możecie zastąpić 1 łyżeczkę suszonej przyprawy – niemniej jednak polecam świeże.
Sałatka z chorizo, owczym serem, oliwkami, pomidorami i migdałami na endywii.
Sałatka z chorizo, owczym serem, oliwkami, pomidorami i migdałami na endywii.

2 komentarze do "HISZPAŃSKIE BOGACTWO"

  • comment-avatar
    Arek 21 lutego 2017 (11:14)

    Mniam. .. idealna na tą zimową porę roku;) przywodzi wspomnienia…. idę ja sobie przygotować 🙂

    • comment-avatar
      Just a SALAD 21 lutego 2017 (17:20)

      Bardzo się cieszę! Proszę dać znać czy smakowała 🙂

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny