Rewelacyjna, pełna kolorów i smaków sałatka, którą serdecznie polecam na drugie śniadanie tudzież lekką kolację. Doskonale sprawdzi się szczególnie wczesną wiosną kiedy jeszcze nie pojawiły się nowalijki, a już mamy chęć zmienić naszą zimową, rozgrzewającą dietę na lekkie i świeże dania. Mamy tu czerwoną kapustę, słodkie mango i lekko kwaśne jabłko – składniki te w mgnieniu oka posiekałam na znakomitej szatkownicy V-HEBEL BÖRNER, która wraz z MISKĄ tworzy duet, jaki naprawdę warto mieć w swojej kuchni. Do tego dodałam aromatyczny kozi ser, chrupiące pestki słonecznika oraz roszponkę skąpaną w charakternym winegrecie. Całość smakuje rewelacyjnie! Co więcej sałatka jest lekka ale bardzo pożywna, a jej przygotowanie jest niesamowicie proste i szybkie.
SKŁADNIKI:
- 2 garści roszponki
- 1 jabłko (sok z cytryny)
- 1 małe mango
- 1 kawałek czerwonej kapusty ok 150-200 g
- 100 g sera dojrzewającego koziego
- 2 łyżki prażonych solonych pestek słonecznika
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 6 łyżek oleju z pestek winogron
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki octu winnego białego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 płaska łyżeczka musztardy miodowej
- 2 cm papryczki chili
- sól himalajska, świeżo mielony pieprz
20 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Kapustę drobno szatkujemy.
- Mango i jabłko ścieramy na szatkownicy na kształt słupków (jabłko skrapiamy obficie sokiem z cytryny).
- Na półmisek/talerze wkładamy naprzemiennie roszponkę, kapustę, mango, jabłka, pokruszony kozi ser oraz pestki słonecznika. Całość polewamy przygotowanym dressingiem.
Brak komentarzy do "HEBLOWSKA TWÓCZOŚĆ"