Przedstawiam Wam przepyszną sałatkę, którą skomponowałam inspirując się fantastycznymi warsztatami świątecznymi, w których miałam przyjemność uczestniczyć na zaproszenie Lidl Polska. Wśród dań zaproponowanych przez Karola Okrasę znalazły się rewelacyjne pierogi z Jabłkami Grójeckimi, kaszą jaglaną, orzechami włoskimi i makiem. Moja kompozycja wzbogacona została o suszoną żurawinę i mandarynki oraz dressing przygotowany na bazie syropu z agawy i oleju z orzechów włoskich. Sałatka ta jest doskonałym kompromisem pomiędzy wytrawnymi daniami, a słodkimi deserami. Świetnie sprawdzi się zarówno w okresie okołoświątecznym, jak i na karnawałowej imprezie. Serdecznie polecam! Oczywiście po wszystkie składniki możecie udać się do Lidla, gdzie również co jakiś czas dostępne są rewelacyjne formy, które wykorzystałam do przygotowania mojej sałatki.
SKŁADNIKI:
- 1 garstka roszponki
- 100 g kaszy jaglanej
- 100 g sera twarogowego z mleka koziego (talarki)
- 2 jabłka (1 łyżeczka masła, syrop z agawy, sok z limonki)
- 2 mandarynki
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 3 łyżki maku
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 3 łyżki oleju z orzechów włoskich
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- szczypta mielonych płatków chili
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 15 min. 3-4 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok. 15 min w osolonej wodzie).
- Orzechy i suszoną żurawinę siekamy na mniejsze kawałki.
- Jabłka kroimy na niezbyt duże cząstki (opcjonalnie wycinamy z nich również gwiazdki do dekoracji), skrapiamy sokiem z limonki, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym masłem. Po chwili dodajemy syrop z agawy i prażmy przez około 3-4 min, potrząsając od czasu do czasu patelnią, aż jabłuszka ładnie się zarumienią.
- Mandarynki dokładnie obieramy, pozbawiając cząstek białych błonek i przekrawamy na 2 lub 3 części.
- Do miski wrzucamy przestygniętą kaszę, orzechy oraz wszystkie składniki dressingu. Całość dokładnie mieszamy, po czym łączymy delikatnie z jabłkami, mandarynkami i pokruszonym kozim serem. Na talerzykach układamy roszponkę, a następnie bryły uformowane z naszej sałatki, których wierzch posypujemy makiem i dekorujemy jabłkiem.
DODATKOWE UWAGI:
- Wszystkie składniki sałatki możecie zakupić w Lidlu.
- Do przygotowania brył wykorzystałam zestaw form do deserów i potraw ERNESTO, które co jakiś czas można dostać w Lidlu. Serdecznie polecam, sprawdzają się doskonale!
Brak komentarzy do "GWIAZDY LIDLA"