GWIAZDA WIECZORU

Fantastyczna w smaku, pięknie prezentująca się wegańska sałatka z makaronem w kształcie gwiazdeczek, roszponką, kaki, awokado, brązową cieciorką, granatem, płatkami migdałowymi i cytrusowo-migdałowym dressingiem. Szczególnie polecam jako przystawkę, w ramach kolacji z przyjaciółmi. Moi goście uznali ją za gwiazdę wieczoru.

Bezmleczna Wegańska Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1/4 szklanki płatków migdałowych
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga gotowania 6 min. Wymaga smażenia 5 min. Wymaga pieczenia 15 min. Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotowujemy dressing. Jeśli wśród akcesoriów dołączonych do Waszego robota kuchennego/blendera jest mały młynek, to sprawdzi się on idealnie do przygotowania tego sosu. Wówczas po prostu umieszczamy w nim wszystkie składniki sosu i miksujemy przez kilkanaście sekund aż otrzymamy kremowy dressing. Konsystencję regulujcie sokiem z mandarynki zgodnie z Waszymi preferencjami – sos nie powinien być jednak bardzo gęsty. Możecie również połączyć wszystkie składniki rozdrabniaczem do blendera ręcznego.
  2. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Odcedzamy ciecierzycę, płuczemy w zimnej wodzie i po wyschnięciu wrzucamy na blaszkę. Następnie mieszamy (najlepiej rękoma) z 1 łyżką oleju roślinnego oraz doprawiamy solą. Tak przygotowaną ciecierzycę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika (grzanie góra-dół) i pieczemy około 15 minut. W trakcie pieczenia warto ją przemieszać.
  4. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
  5. Z owocu granatu wyłuskujemy ziarenka.
  6. Kaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, na przykład na półksiężyce.
  7. Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i obieramy. Obie połówki przekrawamy jeszcze raz na pół i kroimy w półksiężyce, które spryskujemy/polewamy sokiem z cytryny.
  8. Roszponkę łączymy z makaronem i połową przygotowanego dressingu, a następnie układamy na półmisku i dalej wykładamy naprzemiennie awokado, kaki oraz ciecierzycę. Całość polewamy pozostałym sosem i posypujemy ziarenkami granatu oraz płatkami migdałowymi.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do przygotowania, sałatki możecie równie dobrze wykorzystać zwykłą ciecierzycę – wówczas pieczemy ją około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzanie góra-dół).
  • Sałatkę można dodatkowo polać gęstym sosem balsamicznym, który wzbogaci jej smak i nada jeszcze ciekawszego wyglądu.
Sałatka z makaronem, roszponką, kaki, awokado, brązową cieciorką, granatem, płatkami migdałowymi i cytrusowo-migdałowym dressingiem.
Sałatka z makaronem, roszponką, kaki, awokado, brązową cieciorką, granatem, płatkami migdałowymi i cytrusowo-migdałowym dressingiem.

Brak komentarzy do "GWIAZDA WIECZORU"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny