GRUNT TO ZDROWIE

Pełna kolorów i smaków sałatka z zielonym groszkiem, papryką, mango, jagodami goji oraz kulami serowo-warzywnymi obtoczonymi w płatkach migdałowych. Jak widać nie brakuje tu super foods, a obok witamin i minerałów zyskujemy przepyszny, bardzo pożywny i pięknie prezentujący się posiłek. Serdecznie polecam ten przepis w szczególności tym, którzy poszukują pomysłów na pożywne, pełnowartościowe, wegetariańskie dania oraz bacznie zwracają uwagę, na to aby spożywać jedynie naturalne produkty.

Do przygotowania kul wykorzystałam pasztet warzywny Z GRNTU DOBRE, który w mojej ocenie wyróżnia się doskonałym smakiem i co bardzo istotne ma nieskazitelny skład – nie zawiera żadnych konserwantów i został zrobiony w 100% z naturalnych składników.

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
194,3 kcal/100 g

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 6 łyżek oleju z ostropestu
  • 6 listków świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki octu winnego białego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga gotowania 3-5 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, a po przestygnięciu drobno siekamy (nożem lub przy pomocy malaksera).
  3. Ser biały oraz pasztet warzywny rozgniatamy widelcem, łączymy ze sobą, doprawiamy, mielonymi płatkami chili, solą i pieprzem, a następnie z przygotowanej masy lepimy kule o średnicy około 1 cm (najlepiej czynić to w rękawiczkach), które obtaczamy w posiekanych płatkach migdałowych.
  4. Groszek wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy do miękkości (zajmuje to mniej więcej od 3 do 5 min), a następnie odcedzamy.
  5. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, po czym kroimy na plasterki.
  6. Mango obieramy i kroimy w kostkę lub paseczki.
  7. Owoce goji zalewamy na około 10 sekund wrzątkiem, a następnie osuszamy na sitku.
  8. Na półmisek wykładamy naprzemiennie roszponkę, paprykę, mango, groszek i owoce goji, całość polewamy dressingiem, a na koniec układamy serowo-warzywne kule.
Grunt to zdrowie. Sałatka zserowo-warzywnymi kulami, groszkiem, papryką, mango i owocami goji.
Grunt to zdrowie. Sałatka zserowo-warzywnymi kulami, groszkiem, papryką, mango i owocami goji.
Grunt to zdrowie. Sałatka zserowo-warzywnymi kulami, groszkiem, papryką, mango i owocami goji.
Grunt to zdrowie. Sałatka zserowo-warzywnymi kulami, groszkiem, papryką, mango i owocami goji.

Tabela wartości odżywczych

 WagaEnergiaBiałkoTłuszcz
WęglowodanyBłonnik
W 100 g sałatki100 g194,3 kcal5,5 g
13,2 g15,2 g2,9 g
Cała sałatka (4 porcje)919 g1 785,3 kcal50,5 g121,3 g140,6 g27,0 g
ALERGENY*: seler, orzechy, soja, gluten (pszenica), mleko i pochodne

Brak komentarzy do "GRUNT TO ZDROWIE"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny