Pełna kolorów i smaków sałatka z zielonym groszkiem, papryką, mango, jagodami goji oraz kulami serowo-warzywnymi obtoczonymi w płatkach migdałowych. Jak widać nie brakuje tu super foods, a obok witamin i minerałów zyskujemy przepyszny, bardzo pożywny i pięknie prezentujący się posiłek. Serdecznie polecam ten przepis w szczególności tym, którzy poszukują pomysłów na pożywne, pełnowartościowe, wegetariańskie dania oraz bacznie zwracają uwagę, na to aby spożywać jedynie naturalne produkty.
Do przygotowania kul wykorzystałam pasztet warzywny Z GRNTU DOBRE, który w mojej ocenie wyróżnia się doskonałym smakiem i co bardzo istotne ma nieskazitelny skład – nie zawiera żadnych konserwantów i został zrobiony w 100% z naturalnych składników.
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
194,3 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 2 garści roszponki
- 1 opakowanie pasztetu warzywnego Z GRUNTU DOBRE z Sokołowa
- 100 g sera białego chudego
- 50 g płatków migdałowych
- 1 mango
- 2/3 szklanki zielonego groszku mrożonego
- 1 papryka spiczasta
- 3 łyżki owoców goji
- sól, świeżo mielony pieprz, mielone płatki chili
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 6 łyżek oleju z ostropestu
- 6 listków świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki octu winnego białego
- 1 łyżeczka miodu
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min. 3-5 min. 5 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, a po przestygnięciu drobno siekamy (nożem lub przy pomocy malaksera).
- Ser biały oraz pasztet warzywny rozgniatamy widelcem, łączymy ze sobą, doprawiamy, mielonymi płatkami chili, solą i pieprzem, a następnie z przygotowanej masy lepimy kule o średnicy około 1 cm (najlepiej czynić to w rękawiczkach), które obtaczamy w posiekanych płatkach migdałowych.
- Groszek wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy do miękkości (zajmuje to mniej więcej od 3 do 5 min), a następnie odcedzamy.
- Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, po czym kroimy na plasterki.
- Mango obieramy i kroimy w kostkę lub paseczki.
- Owoce goji zalewamy na około 10 sekund wrzątkiem, a następnie osuszamy na sitku.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie roszponkę, paprykę, mango, groszek i owoce goji, całość polewamy dressingiem, a na koniec układamy serowo-warzywne kule.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 194,3 kcal | 5,5 g | 13,2 g | 15,2 g | 2,9 g |
Cała sałatka (4 porcje) | 919 g | 1 785,3 kcal | 50,5 g | 121,3 g | 140,6 g | 27,0 g |
Brak komentarzy do "GRUNT TO ZDROWIE"