GRUBSZA SPRAWA

No cóż, na pewno nie mamy tu do czynienia z lekką przekąską w stylu fit… to jest już grubsza sprawa. Niezwykle treściwa propozycja, która zaspokoi głód i doda energii. Bardzo prosta w wykonaniu, choć z uwagi na konieczność przygotowania kotlecików wymaga poświęcenia chwilki czasu. I chociaż jest to kombinacja niezbyt wyszukanych składników, to całość smakuje naprawdę nieprzeciętnie. Świetnie sprawdzi się na obiad lub obiadokolację.

Z mięsem

SKŁADNIKI NA 22 KOTLECIKI:

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 1 duża łyżka majonezu
  • 1 duża łyżka jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól, świeżo mielony pieprz

 

Wymaga Twojej pracy 45 min. Wymaga gotowania 7 min. Wymaga smażenia 8-10 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 4-6 porcji

PRZYGOTOWANIE:

  1. W misce umieszczamy zmielone mięso wieprzowo-wołowe, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, posiekaną papryczkę chilli, pieprz oraz sól. Całość dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kotleciki o średnicy około 2 cm, a następnie obtaczamy je w mące. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej i smażymy kotleciki około 8 minut, aż osiągną z każdej strony złoty kolor. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i pozostawiamy do wystygnięcia.
  2. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
  3. Paprykę kroimy w plasterki, a pomidorki przekrawamy na połówki.
  4. Czosnek ścieramy na tarce i łączymy z pozostałymi składnikami sosu (zdjęcie sosu).
  5. Roszponkę łączymy z makaronem (pozostawiając garstkę na boku), następnie wykładamy pomidorki, paprykę i kotleciki. Całość posypujemy pozostałym makaronem. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed konsumpcją, bądź podajemy go osobno.

DODATKOWE UWAGI:

  • W mojej ocenie do tej sałatki najlepiej będzie pasował drobny makaron.

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.

Brak komentarzy do "GRUBSZA SPRAWA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny