GROSZKOWY EKSPERYMENT

Półki ze zdrową żywnością uginają się od przeróżnych mąk – ich wybór jest naprawdę imponujący. Jeśli w Waszych kuchniach rządzi mąka pszenna, ponieważ nie macie pomysłu jak wykorzystać te pełne zdrowia nowinki, to zapraszam Was do poeksperymentowania z mąką z zielonego groszku. Otóż wykorzystałam ją do przygotowania mojej ukochanej dutch baby. Boki co prawda nie wyrosły, tak jak w wersji glutenowej, ale jednak efekt był niezwykle interesujący. Smak oraz kolor tego omleta jest fascynujący i zdecydowanie warto go wypróbować. Natomiast w połączeniu z serkiem śmietankowym i kolorową sałatką z tuńczykiem uzyskujemy oryginalne, bardzo efektowne danie, które z pewnością zachwyci nie tylko osoby, na restrykcyjnej diecie bezglutenowej.

Bezglutenowa Z rybą

SKŁADNIKI NA DUTCH BABY:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki z zielonego groszku
  • 2/3 szklanki mleka roślinnego
  • 1 płaska łyżka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki mielonych płatków chili (opcjonalnie)
  • 4 łyżeczki masła klarowanego

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 1 garść roszponki
  • 2 łyżki serka śmietankowego kanapkowego
  • 140 g tuńczyka z puszki w oleju (kawałki, po odcieku)
  • 1 nieduża kolba kukurydzy
  • 1/3 szklanki mrożonego groszku zielonego
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 8 pomidorów koktajlowych
  • 2 łyżki prażonych solonych pestek słonecznika

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju z ostropestu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garstka listków świeżych ziół (rozmaryn, oregano, bazylia)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • szczypta soli (opcjonalnie)

Wymaga Twojej pracy 35 min. Wymaga gotowania 11 min. Wymaga pieczenia 20 min. Nie wymaga smażenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C (grzanie góra-dół). Jajka, mleko, mąkę, cukier, 1 łyżkę masła, sól i chili łączymy mikserem – ubijamy do połączenia składników. Patelnię (którą można wkładać do piekarnika) stawiamy na palniku, a kiedy będzie już nagrzana, rozpuszczamy w niej 2 łyżki masła klarowanego. Następnie wylewamy na nią masę i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, aż boki ładnie się zarumienią.
  2. W wysokim naczyniu lub młynku umieszczamy wszystkie składniki sosu, a następnie bledujemy je aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji.
  3. Kukurydzę wrzucamy do wrzącej wody z cukrem, bez dodatku soli (sól wpływa na twardnienie ziarenek) i gotujemy przez około 6 min. Po wystygnięciu obkrawamy ziarenka.
  4. Groszek wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy.
  5. Cebulę kroimy w piórka, a pomidorki przekrawamy na połówki lub ćwiartki.
  6. Tuńczyka wyjmujemy z puszki i dokładnie odciskamy z oleju.
  7. Omleta pokrywamy serkiem śmietankowym, a następnie układamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki. Całość skrapiamy przygotowanym dressingiem.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki wykorzystałam mąkę z zielonego groszku firmy GRANO.

Brak komentarzy do "GROSZKOWY EKSPERYMENT"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny