GRILL ZERO WASTE – warsztaty kulinarne z TESCO

Pod koniec kwietnia miałam przyjemność wziąć udział w rewelacyjnych warsztatach grillowych TESCO, gdzie wraz z zaproszonymi gośćmi oraz kilkunastoma blogerami zgłębialiśmy tajniki kuchni ZERO WASTE, tworząc jednocześnie fantastyczną historię pisaną smakiem.

Spotkanie odbyło się “pod chmurką” na terenie restauracji RUSZT na warszawskim Mokotowie. O kulinarną oprawę wydarzenia zadbał niesowicie charyzmatyczny duet: Jakub Steuermark wraz z Jurkiem Nogalem. Spotkanie to było wyjątkowe, gdyż kucharze nie tylko zaprezentowali niesamowicie smaczne i pomysłowe dania prosto z rusztu ale też pokazali, w jaki sposób przygotować spotkanie przy grillu, które na długo zapadnie w pamięć, kierując się przy tym zasadami zero waste. I tak szczególna uwaga została zwrócona na fakt, że do grilla warto się przygotować tj. rozpisać menu oraz stworzyć listę zakupów. Nasze dania powinniśmy planować w taki sposób, aby maksymalnie wykorzystać wszystkie produkty, zastawiając się jednocześnie jak możemy użyć resztki pozostałe po opracowaniu dań głównych. Okazuje się bowiem, że z warzywnych obierek czy ścinków mięs można przygotować wiele bardzo fajnych potraw.

W ramach dań głównych kucharze zaproponowali między innymi zachwycającą smakiem i wyglądem porchettę wieprzową z rodzynkami, skórką z cytryny i mnóstwem ziół. Dla fanów ryb zaproponowali natomiast pstrąga faszerowanego fenkułem, z cytryną, ziarnami kopru włoskiego oraz chilli. Zarówno boczek, jak i pstrąg smakowały wyjątkowo i z pewnością będę o nich pamiętała przygotowując grillowe spotkanie.

Jeśli chodzi o te najciekawsze propozycje, czyli dania w stylu „zero waste”, to mieliśmy przyjemność obserwować jak powstaje między innymi niesamowicie aromatyczna zupa z warzywnych ścinków, twaróg z odpadków, masło wędzone dymem z kory sosny, podpłomyki z resztek, a także warzywa faszerowane ścinkami mięs. Szczególnie ciekawym pomysłem wydało mi się grillowanie cebul faszerowanych produktami z odzysku.  “Z odzysku” nie musi oczywiście oznaczać, że konieczne jest wygenerowanie odpadków, aby przygotować jakieś danie. Mogą to być przecież pełnowartościowe składniki, które mieliśmy w nadmiarze i w innym wypadku, mogłyby się one po prostu zmarnować. W ten właśnie sposób, inspirowana ów warsztatami, przygotowałam moją wersję grillowanych cebul ZERO WASTE. Jesteście ciekawi czym je nadziałam?  Serdecznie zachęcam Was do zapoznania się z przepisem na nie: KLIK KLIK.

Dodatkową, niesamowicie fajną atrakcją warsztatów była przygotowana przez przesympatycznych braci Kuby i Staszka Sapiejów stacja barmańska. Dzięki nim mogliśmy nie tylko zaznajomić się ze sztuką przygotowana przepysznych, pełnych kolorów i aromatów koktajlów, ale także zobaczyć, jak zrobić ciekawe syropy barmańskie oraz dowiedzieć się po jakie alkohole sięgać szykując spotkanie przy grillu.

Podsumowując, otwarcie sezonu grillowego z TESCO było niesamowicie smacznym i bardzo pouczającym przeżyciem. Warsztaty pokazały, że również przy grillu warto otwierać się na nowe kulinarne doznania, szykując bardzo oryginalne dania, zgodne z filozofią ZERO WASTE. Co więcej przygotowując grillowe spotkanie należy pamiętać o tym, że jest to doskonała okazja, aby umacniać relacje z naszymi bliskimi tworząc wspólnie przy piknikowym stole nowe historie pisane smakiem.

Brak komentarzy do "GRILL ZERO WASTE - warsztaty kulinarne z TESCO"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny