Kiełbasa z grilla bez wątpienia kojarzy się z weekendowymi spotkaniami w gronie przyjaciół. Zazwyczaj podajemy ją w bardzo prostej formie tj. z pieczywem oraz ketchupem tudzież musztardą, niekiedy towarzyszą jej również jakieś warzywa. Ja natomiast chciałam Was zachęcić to uczynienia z niej głównego bohatera przepysznej sałatki, do której przygotowania obok kiełbaski, wykorzystałam soczystego ananasa, grillowaną cukinię, chrupiącą kalarepką i słodką paprykę. Całość połączyłam sosem przygotowanym na bazie ketchupu i majonezu z dodatkiem czosnku. I tak uzyskałam wyśmienite, oryginalne oraz pięknie prezentujące się danie, którym mogą się cieszyć również osoby kontrolujące liczbę spożywanych kalorii.
Jako że kluczową rolę w tej sałatce pełni kiełbasa, to jej wybór nie był przypadkowy. Ja do swojej kompozycji wykorzystałam znakomitą Kiełbasę Brocką z Sokołowa. Jest świetnie doprawiona, soczysta i do tego doskonale smakuje nie tylko z grilla, ale również polecam ją do smażenia, gotowania, a także na zimno do piknikowych kanapek, oraz sałatek prosto z grilla!
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
123 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 1 duża garść roszponki
- 2-3 duże liście sałaty rzymskiej
- 2 Kiełbasy Brockie Sokołów
- 1/2 cukinii (olej rzepakowy, zioła prowansalskie, sól)
- 2 plastry świeżego ananasa
- 1 papryka spiczasta
- 1/2 niedużej kalarepy
- 1- 2 łyżki oliwy z oliwek
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka majonezu
- 1 ząbek czosnku
- świeżo mielony pieprz kolorowy
20 min. 25 min. 6 porcji
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z majonezem i ketchupem oraz doprawiamy pieprzem.
- Kiełbasę Brocką przekrawamy wzdłuż na pół, po czym na około 2 cm kawałki, które nacinamy ostrym nożem co około 3 mm. Tak przygotowane kiełbaski grillujemy na tacce aluminiowej aż z obydwu stron ładnie się zarumienią.
- Cukinię kroimy na plasterki jednakowej grubości, a następnie smarujemy je niewielką ilością oleju oraz posypujemy suszonymi ziołami i odrobiną soli. Grillujemy bezpośrednie na ruszcie lub na tacce, aż uzyskają rumiany kolor. Gotowe plastry zdejmujemy z grilla i jeśli są duże, to przekrawamy je na połówki.
- Plastry ananasa obieramy, usuwamy twardy środek, a następnie kroimy je na niezbyt duże trójkąty lub w paseczki.
- Kalarepę kroimy w kosteczkę, a paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, po czym kroimy na plasterki.
- Na półmisek wykładamy na przemiennie wszystkie składniki sałatki, skrapiamy oliwą z oliwek. Sos podajemy osobno.
DODATKOWE UWAGI:
- Jeśli nie macie możliwości spotkać się przy grillu, to taką sałatkę możecie przygotować podsmażając Kiełbasę Brocką oraz cukinię na patelni. Nie zastąpi to grillowej atmosfery, ale sałatka będzie również bardzo smaczna!
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 123,0 kcal | 3,6 g | 9,8 g | 6,1 g | 1,1 g |
Cała sałatka (6 porcji) | 820 g | 1 008,9 kcal | 29,5 g | 80,5 g | 50,0 g | 9,3 g |
*Kiełbasa Brocka Sokołów: możliwa obecność mleka (łącznie z laktozą), gorczycy, glutenu, selera
2 komentarze do "GRILL Z BROCKĄ"
Julia Brocka 4 maja 2021 (20:54)
Polecam.
Just a SALAD 5 maja 2021 (14:26)
Super! Bardzo dziękuję!