To sałatka, która przenosi miłośników grillowania do raju! Podstawą tego dania są przepyszne Rajbrotki z Bacówki, które zazwyczaj podawałam ugotowane lub po prostu na zimno, niemniej jednak z grilla okazały się równie zachwycające. Jako, że kiełbaski są cienkie, świetnie odnajdują się w sałatkach. W tej kolorowej propozycji wykorzystałam orzeźwiające pomidorki truskawkowe, słodkie brzoskwinie prosto z rusztu oraz idealnie przełamującą wszystkie smaki ostrą czerwoną cebulę. Całość dopełniłam, niesamowicie aromatycznym słodko-wytrawnym dressingiem, który wręcz idealnie dopełnił całą kompozycję. Miodowa musztarda Bartnika oraz Sok Jabłkowo-Gruszkowo-Marchwiowy to moi kolejni ulubieńcy z Bacówki, którzy bardzo często stają się bohaterami moich sałatkowych sosów. Jeśli również macie chęć ich wypróbować, to do końca lipca 2024 r. z kodem JUSTASALAD, wszystkie produkty Bacówka Towary Tradycyjne możecie zamówić z 10% rabatem (KLIK, KLIK).
SKŁADNIKI:
- 2 garści roszponki
- 1 opakowanie RAJBROTEK BACÓWKA
- 1 czerwona cebula
- 2 brzoskwinie
- 300 g pomidorków truskawkowych
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 5 łyżek oleju z pestek winogron
- 2 łyżki octu winnego białego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki Soku Jabłkowo-Gruszkowo-Marchwiowego BACÓWKA
- 1 płaska łyżeczka Musztardy Miodowej Bartnika BACÓWKA
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (oregano, tymianek, bazylia)
- 1 szczypta mielonych płatków chili
- sól himalajska, świeżo mielony pieprz
20 min. 15 min. 6 porcji
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu krótko blendujemy do połączenia składników, aż powstanie kremowy sos.
- Rajbrotki kroimy na około 2,5 cm kawałki, które nacinamy ostrym nożem co około 3 mm. Tak przygotowane kiełbaski grillujemy na tacce aluminiowej aż z obydwu stron ładnie się zarumienią.
- Cebulę kroimy w piórka.
- Na półmisek wykładamy na przemiennie wszystkie składniki sałatki, a tuż przed podaniem polewamy przygotowanym dressingiem. Podajemy z grillowanym pieczywem.
Brak komentarzy do "GRILL W BACÓWCE"