GDZIE JEST ŚLEDŹ?!

Skryta pod majonezowo-musztardową pierzynką rybka, a na jej tropie mandarynki i seler naciowy. Śledztwo prowadzone jest na rukoli i utrudniane przez rozsypane pestki słonecznika. Serdecznie polecam przenieść tę scenę, na świąteczne talerze, szczególnie jeśli lubicie zaskakiwać sowich gości nowymi, niezwykle interesującymi smakami.

Bezglutenowa Z owocami Z rybą

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • świeżo mielony pieprz kolorowy

Czas przygotowywania 15 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. W małej miseczce łączymy wszystkie składniki sosu.
  2. Śledzie wyjmujemy z oleju, osuszamy na ręczniku papierowym, a następnie kroimy na wąskie (około 1,5 cm) paski.
  3. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
  4. Mandarynki obieramy, możliwie dokładnie usuwając białe błonki, a następnie kroimy na plasterki, które dzielimy na mniejsze cząstki.
  5. Łodygi selera kroimy na cienkie plasterki.
  6. Rukolę wykładamy na półmisek, skrapiamy olejem lnianym i doprawiamy szczyptą soli i pieprzem. Cząstki śledzia zanurzamy w miseczce z sosem, a następnie układamy ostrożnie na rukoli. Następnie wykładamy cząstki  mandarynki, plasterki selera naciowego, a na koniec sałatkę posypujemy pestkami słonecznika.

DODATKOWE UWAGI:

  • Mandarynki możemy zastąpić filetowaną pomarańczą.
Sałatka z rukolą, śledziem, selerem naciowym, mandarynkami i pestkami słonecznika.

Brak komentarzy do "GDZIE JEST ŚLEDŹ?!"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny