FRoSTA SPRAWA

Sałatka ta, choć ma stosunkowo długą listę składników jest bardzo prosta w wykonaniu. Jej przygotowanie nie zabiera też bardzo dużo czasu. Biorąc pod uwagę fakt, że stanowi pożywny i do tego pełen wartości odżywczych oraz witamin obiad, to już naprawdę trzeba ją wypróbować. Kompozycja składników jest tutaj dość zaskakująca, gdyż zestawiłam słodkie mango z pieczonymi warzywami, dodałam również pomidorki, cebulę, fetę i orzechy, a całość połączyłam oryginalnym sosem na bazie serka śmietankowego. Sprawdźcie sami, że wszystkie smaki i tekstury doskonale się tu uzupełniają tworząc niezwykle harmonijne i do tego przepyszne danie!

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

  • 1 garść roszponki
  • 1 opakowanie Warzyw do piekarnika – kalafior, fasola, marchew FRoSTA
  • 2 łyżki oleju
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1/2 mango
  • 10 pomidorów truskawkowych
  • 100 g sera feta
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 2 łyżki serka śmietankowego kanapkowego
  • 6 łyżek wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki octu winnego białego
  • 1 garstka posiekanych listków bazylii
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga pieczenia 20 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe składniki dressingu i energicznie mieszamy, aż do uzyskaniu sosu o jednolitej konsystencji.
  2. Warzywa z mieszanki wykładamy na blachę, skrapiamy olejem i pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 20 minut (grzanie góra-dół). Odstawiamy do przestygnięcia.
  3. Cebulę kroimy w piórka, mango i ser w kostkę, a pomidorki przekrawamy na połówki.
  4. Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, całość polewamy przygotowanym sosem.

Brak komentarzy do "FRoSTA SPRAWA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny