Sałatka ta, choć ma stosunkowo długą listę składników jest bardzo prosta w wykonaniu. Jej przygotowanie nie zabiera też bardzo dużo czasu. Biorąc pod uwagę fakt, że stanowi pożywny i do tego pełen wartości odżywczych oraz witamin obiad, to już naprawdę trzeba ją wypróbować. Kompozycja składników jest tutaj dość zaskakująca, gdyż zestawiłam słodkie mango z pieczonymi warzywami, dodałam również pomidorki, cebulę, fetę i orzechy, a całość połączyłam oryginalnym sosem na bazie serka śmietankowego. Sprawdźcie sami, że wszystkie smaki i tekstury doskonale się tu uzupełniają tworząc niezwykle harmonijne i do tego przepyszne danie!
SKŁADNIKI:
- 1 garść roszponki
- 1 opakowanie Warzyw do piekarnika – kalafior, fasola, marchew FRoSTA
- 2 łyżki oleju
- 1 mała czerwona cebula
- 1/2 mango
- 10 pomidorów truskawkowych
- 100 g sera feta
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 2 łyżki serka śmietankowego kanapkowego
- 6 łyżek wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki octu winnego białego
- 1 garstka posiekanych listków bazylii
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min. 20 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe składniki dressingu i energicznie mieszamy, aż do uzyskaniu sosu o jednolitej konsystencji.
- Warzywa z mieszanki wykładamy na blachę, skrapiamy olejem i pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 20 minut (grzanie góra-dół). Odstawiamy do przestygnięcia.
- Cebulę kroimy w piórka, mango i ser w kostkę, a pomidorki przekrawamy na połówki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, całość polewamy przygotowanym sosem.
Brak komentarzy do "FRoSTA SPRAWA"