FRANCUSKI PORANEK

Nietuzinkowa, słodko-wytrawna kompozycja, która idealnie wpisuje się w romantyczny poranek w leniwy, wolny od pracy dzień. Podstawą tego dania jest przepyszna dutch baby, a jej wypełnienie przygotowałam inspirując się kuchnią francuską. Omleta pokryłam słodką konfiturą figową, a sama sałatka to roszponka skąpana w aromatycznym dressingu, słodkie winogrona, charakterny kozi ser, kasztany oraz doskonale doprawione Kabanosy Francuskie z Sokołowa. Całość pięknie się prezentuje i smakuje po prostu obłędnie! Takim śniadaniem możecie celebrować święto zakochanych każdego dnia!

Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI NA OMLETA:

  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 3 łyżki masła klarowanego

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 2-3 łyżki konfitury figowej
  • 1 duża garść roszponki
  • 2/3 opakowania Kabanosów Francuskich SOKOŁÓW
  • 80 g sera pleśniowego koziego (rolada)
  • 1 szklanka winogron rodzynkowych (jasnych i ciemnych)
  • 4-5 kasztanów

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 25 min. Wymaga pieczenia 20 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C (grzanie góra-dół). Jajka, mleko, mąkę, cukier, 1 łyżkę masła i sól łączymy mikserem – ubijamy krótko, tylko do połączenia składników. Patelnię (którą można wkładać do piekarnika) stawiamy na palniku, a kiedy będzie już nagrzana, rozpuszczamy w niej 2 łyżki masła klarowanego. Następnie wylewamy na nią masę i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, aż boki urosną, a omlet ładnie się zarumieni.
  2. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  3. Kabanosy kroimy ukośnie na kawałki około 1,5 cm długości.
  4. Schłodzony ser dzielimy na mniejsze cząstki.
  5. Winogrona przekrawamy na połówki.
  6. Kasztany obieramy i siekamy na mniejsze kawałki.
  7. Przestudzonego omleta pokrywamy konfiturą, a następnie układamy naprzemiennie pozostałe składniki sałatki. Całość polewamy dressingiem.

Brak komentarzy do "FRANCUSKI PORANEK"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny