Kuchnia francuska zdecydowanie kojarzy się z wyrafinowanymi i eleganckimi daniami, bogatymi w finezyjne składniki, które tworzą ciekawe kombinacje smaków. Taka jest właśnie zaproponowana przeze mnie sałatka. Mamy tu podaną na listkach rukoli i roszponki, przepyszną Szynkę Bajońską, słodkie winogrona, a także aromatyczny kozi ser połączony z prażonymi kasztanami. Całość zwieńczona dressingiem wzbogaconym ziołami prowansalskimi, smakuje po prostu obłędnie! Serdecznie polecam jako przystawka na uroczyste spotkanie w gronie przyjaciół tudzież na romantyczną kolację, do której warto podać kieliszek starannie wyselekcjonowanego francuskiego wina.
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
248,2 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 1 garść rukoli
- 1 garść roszponki
- 100 g pleśniowego sera koziego (rolada)
- 80 g Szynki Bajońskiej
- 1 szklanka ciemnych winogron
- 6 kasztanów jadalnych
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min.
4-5 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Kasztany obieramy z łupin, siekamy, a następnie prażymy na suchej patelni (ok. 4-5 min), pamiętając o jej częstym potrząsaniu. [Przekładamy je do miseczki i odstawiamy do przestygnięcia. Uważajcie, aby nie prażyć kasztanów zbyt długo, gdyż stwardnieją i nie będą tak smaczne.
- Winogrona przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek.
- Roladkę koziego sera kroimy na plasterki około 0,5 cm grubości. Przekrawamy je na pół, a następnie każdy półplasterek dociskamy do posiekanych kasztanów, tak aby jedna strona serka została nimi całkowicie oblepiona.
- Na talerzu układamy naprzemiennie rukolę z roszponką, winogrona oraz porwaną na mniejsze kawałki szynkę. Całość polewamy przygotowanym dressingiem, a na koniec pomiędzy składnikami układamy kasztanowe serki.
DODATKOWE UWAGI:
- Kasztany możecie zastąpić innymi ulubionymi orzechami.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 248,2 kcal | 10,5 g | 18,4 g | 10,6 g | 1,1 g |
Cała sałatka (2 porcje) | 426 g | 1057,4 kcal | 44,7 g | 78,3 g | 45,0 g | 4,9 g |
2 komentarze do "FRANCUSKI POCZĘSTUNEK"
Barbara P. 2 grudnia 2018 (16:54)
Bardzo wykwintnie. Nie jadłam jeszcze takiego połączenia smaków.
Just a SALAD 2 grudnia 2018 (23:57)
Naprawdę warto spróbować!