FRANCUSKA ROLA

Znakomita sałatka, która doskonale sprawdzi się na obiad, kolację, a także spotkania w większym gronie przyjaciół. Tworzą ją przede wszystkim kolorowe warzywa, gdzie każde wyróżnia się nie tylko odmienną barwą, ale też spełnia inną funkcję. Mamy tu bowiem orzeźwiające pomidorki koktajlowe, słodką kukurydzę, lekko ostrą czerwoną cebulę oraz octowe cebulki marynowane, a ponadto chrupiące pestki słonecznika, rukolę i znakomity bazyliowy dressing. Na tym warzywnym polu bardzo istotną rolę odgrywa jeszcze ciasto francuskie, które upiekłam wraz z kabanosami. Te smakowite zawiniątka nadały sałatce niebanalnego charakteru i uczyniły ją bardzo pożywną.

Bezmleczna Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 1/2 opakowania ciasta francuskiego (ok. 140 g)
  • 1 jajko S
  • ok. 100 g suchych kabanosów
  • 1 duża garść rukoli
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 2 łyżki prażonych solonych pestek słonecznika
  • 1/3 szklanki cebulek marynowanych
  • 1 szklanka pomidorów koktajlowych
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 3-4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 garść liści bazylii
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga pieczenia 25 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Kabanosy kroimy na kawałki około 2 cm długości. Połowę przekrojonego wzdłuż ciasta francuskiego dzielimy naprzemiennie na trójkąty równoramienne o podstawie około 1,8 cm (raz podstawa jest na dole arkusza, a raz w jego górnej części). U podstawy każdego trójkąta kładziemy kawałek kabanosa, a następnie zwijamy je w ruloniki. Tak przygotowane zawiniątka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Całość pieczmy około 12-15 min, aż ruloniki ładnie się zarumienią.
  3. Cebulę kroimy w piórka, pomidorki przekrawamy na połówki lub ćwiartki, a cebulki przekrawamy na połówki.
  4. Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie warzywa raz pestki słonecznika. Tuż przed podaniem całość polewamy przygotowanym dressingiem oraz wykładamy kabanosy w cieście.

Brak komentarzy do "FRANCUSKA ROLA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny