Pełen witamin i wartości odżywczych lunch box z warzywno-orzechowymi bombami i wybuchowym granatem. Do tego czarne oliwki, szczypiorek oraz sałata i komosa ryżowa skąpane w miodowo-musztardowym winegrecie. To znakomita roślinna propozycja, nie tylko dla wegan ale dla wszystkich, którzy chcą zdrowo się odżywiać. Co więcej danie to będzie doskonałym rozwiązaniem jeśli poszukujecie pożywnych, acz wciąż lekkich i niezbyt kalorycznych dań, które można przygotować w łatwy i szybki sposób oraz zabrać ze sobą do pracy.
SKŁADNIKI:
- 1 garść liści sałaty rzymskiej/endywii
- 1/3 szklanki komosy ryżowej
- 1 opakowanie pasztetu warzywnego Z GRUNTU DOBRE
- 2 łyżki prażonych solonych nerkowców
- 2 łyżki prażonych orzechów laskowych
- 1 mały granat
- 1 szklanka czarnych oliwek
- 1 mały pęczek szczypiorku
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju ryżowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
- 1 łyżka listków oregano
- 1 łyżka octu winnego białego
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min.
15-25 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Ziarna komosy płuczemy (aż uzyskamy przezroczystą wodę), po czym gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu w proporcji 1:2 (1/3 szklanki komosy na 2/3 szklanki wody) przez około 15-25 min (w zależności od producenta), a następnie pozostawiamy na kolejnych 15 min pod przykryciem.
- Pasztet rozgniatamy widelcem, formujemy z niego kule o średnicy około 1 cm (najlepiej czynić to w rękawiczkach), a następnie obtaczamy je w posiekanych drobno orzeszkach.
- Szczypiorek drobno siekamy, a listki sałat rwiemy na mniejsze kawałki.
- Z owocu granatu wyłuskujemy ziarenka, a oliwki wyjmujemy z zalewy i osuszamy.
- Komosę łączymy z połową przygotowanego dressingu, listkami sałat, szczypiorkiem, oliwkami i ziarenkami granatu. Całość przekładamy do lunch boxów, a na koniec układamy warzywno-orzechowe kule.
Summary
Author Name
Just a SALAD
Published On
Brak komentarzy do "FIT BOMBA BOX"