FINEZYJNE POMIDORKI

Bardzo finezyjna kompozycja, którą serdecznie polecam wiosną i latem, kiedy na naszym stole najchętniej stawiamy lekkie, kolorowe dania, do których możemy wykorzystać świeże, pełne witamin warzywa. Głównym bohaterem tej kompozycji są pomidorki koktajlowe, które po wydrążeniu wypełniłam czosnkowym serkiem śmietankowym zblendowanym z dodatkiem listków kolorowych sałat – Finezji Mix od EISBERG. Takie pomidorki same w sobie smakują wyśmienicie, ale podane na miksie sałat i połączone z chrupiącą papryką i ogórkiem, lekko ostrą cebulą, oliwkami oraz pestkami dyni i słonecznika, stanowią rewelacyjne danie. Sałatka ta, choć stworzona z popularnych, szeroko dostępnych surowców, zachwyca nie tylko smakiem, ale też dzięki wzbogaceniu jej o pomidorki podane w niebanalnej formie, zaskakuje ciekawym wyglądem. Serdecznie polecam na rodzinne weekendowe śniadanie, ale także jako dodatek do dań prosto z rusztu tudzież patelni grillowej.

Bezglutenowa Wegetariańska

SKŁADNIKI NA FINEZYJNE POMIDORKI:

  • 6-7 większych pomidorków koktajlowych
  • 1 garstka Finezji Mix z Roszponką Eisberg
  • 3 czubate łyżki serka śmietankowego puszystego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, świeżo mielony pieprz kolorowy

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 12-14 finezyjnych pomidorków
  • 2 garści Finezji Mix z Roszponką Eisberg
  • 1 ogórek gruntowy
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 1 łyżka pestek dyni

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 20 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni.
  2. Pomidorki przekrawamy na pół, a następnie przy pomocy łyżeczki do wydrążania lub ostrego nożyka usuwamy miąższ. Środki wydrążonych pomidorków osuszamy ręcznikiem papierowym. Serek śmietankowy doprawiamy solą oraz pieprzem i blendujemy wraz z czosnkiem i sałatą, aż uzyskamy masę o jednolitej konsystencji. Pomidorki wypełniamy śmietankową masą.
  3. Czosnek przeciskamy przez praskę, po czym łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
  4. Paprykę kroimy w niedużą kosteczkę.
  5. Oliwki odcedzamy z zalewy.
  6. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  7. Ogórka przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na cienkie półplasterki.
  8. Na półmisek wykładamy naprzemiennie Finezję Mix z Roszponką, oliwki, ogórka, paprykę oraz cebulę. Całość polewamy dressingiem, a na koniec układamy nadziane pomidorki oraz posypujemy pestkami dyni i słonecznika.

Brak komentarzy do "FINEZYJNE POMIDORKI"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny