FIGLARNA KOZA

Niebanalna i przy tym niezwykle smaczna propozycja o wesołym, wielobarwnym wyglądzie, która pięknie prezetuje się na talerzu. Mamy tu podsmażane wraz z chorizo świeże figi, słodką paprykę ramiro oraz mango, a także aromatyczny kozi ser, który doskonale komponują się z figami. Całość podana na listkach endywii, sałaty lodowej, rukoli oraz roszponki skąpanych w klasycznym winegrecie. Prosta i szybka w przygotowaniu, a przy tym oryginalna kompozycja smaków i kolorów, które doskonale się uzupełniają. Serdecznie polecam na obiad lub obiadokolację, zarówno w codziennych okolicznościach, jak i w ramach spotkania z przyjaciółmi, którzy z pewnością docenią jej niesamowity smak.

Bezglutenowa Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 20 min. Wymaga smażenia Nie wymaga gotowania 5-6 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z pozotałymi składnikami dressingu.
  2. Plasterki chorizo (około 3 mm grubości), wykładamy na rozgrzaną patelnię. Po chwili (kiedy tłuszcz z kiełbaski zacznie się wytapiać) dokładamy kawłki fig i smażymy całość jeszcze przez chwilę, aż chorizo będzie chrupiące, a owoce lekko się podpieką, ale nie będą się ropzadać. Zawartość patelni przekładamy na talerzy wyłożony ręcznikiem papierowym i pozostawiamy do przestygnięcia.
  3. Kozi ser kroimy na mniejsze kawałeczki, albo ścieramy na tarce o małych oczkach.
  4. Od papryki odcinamy końcówkę, wydrążamy z nasion i kroimy w plasterki.
  5. Mango kroimy na nieduże kawałki.
  6. Na talerze lub półmisek wykładamy mix sałat, a następnie naprzemiennie plasterki chorizo, kawałki mango, figi oraz plasterki papryki. Całość polewamy dressingiem, a na koniec sałatkę posypujemy kozim serem.

DODATKOWE UWAGI:

  • Jeśli nie lubicie koziego sera równie dobrze możecie użyć mozzarellę.
Sałatka z mixem sałat, figami, kozim serem, chorizo, papryką i mango mango.

Brak komentarzy do "FIGLARNA KOZA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny