Niebanalna i przy tym niezwykle smaczna propozycja o wesołym, wielobarwnym wyglądzie, która pięknie prezetuje się na talerzu. Mamy tu podsmażane wraz z chorizo świeże figi, słodką paprykę ramiro oraz mango, a także aromatyczny kozi ser, który doskonale komponują się z figami. Całość podana na listkach endywii, sałaty lodowej, rukoli oraz roszponki skąpanych w klasycznym winegrecie. Prosta i szybka w przygotowaniu, a przy tym oryginalna kompozycja smaków i kolorów, które doskonale się uzupełniają. Serdecznie polecam na obiad lub obiadokolację, zarówno w codziennych okolicznościach, jak i w ramach spotkania z przyjaciółmi, którzy z pewnością docenią jej niesamowity smak.
SKŁADNIKI:
- 2-3 garści mixu sałat
- 1/2 mango
- 3 świeże figi
- 20 plasterków chorizo
- 1 nieduża papryka ramiro
- 60-80 g koziego sera twardego
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min.
5-6 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z pozotałymi składnikami dressingu.
- Plasterki chorizo (około 3 mm grubości), wykładamy na rozgrzaną patelnię. Po chwili (kiedy tłuszcz z kiełbaski zacznie się wytapiać) dokładamy kawłki fig i smażymy całość jeszcze przez chwilę, aż chorizo będzie chrupiące, a owoce lekko się podpieką, ale nie będą się ropzadać. Zawartość patelni przekładamy na talerzy wyłożony ręcznikiem papierowym i pozostawiamy do przestygnięcia.
- Kozi ser kroimy na mniejsze kawałeczki, albo ścieramy na tarce o małych oczkach.
- Od papryki odcinamy końcówkę, wydrążamy z nasion i kroimy w plasterki.
- Mango kroimy na nieduże kawałki.
- Na talerze lub półmisek wykładamy mix sałat, a następnie naprzemiennie plasterki chorizo, kawałki mango, figi oraz plasterki papryki. Całość polewamy dressingiem, a na koniec sałatkę posypujemy kozim serem.
DODATKOWE UWAGI:
- Jeśli nie lubicie koziego sera równie dobrze możecie użyć mozzarellę.
Brak komentarzy do "FIGLARNA KOZA"