Wykwintna, niesamowicie smaczna, a przy tym prosta i szybka w przygotowaniu sałatka, która uczyni Waszą kolację uroczystym spotkaniem. Tworzą ją świeże figi, grillowane gruszki, aromatyczny ser z niebieską pleśnią oraz szynka dojrzewająca. Całość ułożona na liściach szpinaku, posypana pistacjami i muśnięta gęstym sosem balsamicznym smakuje po prostu obłędnie. Serdecznie polecam z kieliszkiem czerwonego wina – będziecie zachwyceni!
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
210,7 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 1 garść liści szpinaku
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 80 g szynki dojrzewającej
- 2 świeże figi
- 1 gruszka (sok z cytryny)
- 1 łyżka obranych pistacji
- gęsty sos balsamiczny
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 1 łyżka octu winnego białego
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 4-6 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy prze praskę i łączymy z pozostałymi składnikami dressingu.
- Gruszkę przekrawamy na pół, a następnie za pomocą łyżeczki wydrążamy środek przez całą jej długość. Wydrążone połówki kroimy w półksiężyce a następnie skrapiamy skokiem z cytryny. Tak przygotowane plasterki gruszki układamy na rozgrzanej patelni grillowej i smażymy po około 2-3 minuty z każdej strony, aż pojawią się na nich ładnie zarumienione paseczki.
- Figi kroimy w ósemki.
- Ser z niebieską kroimy w kosteczkę.
- Szynkę sarmacką kroimy na niezbyt duże paseczki.
- Pistacje drobno siekamy.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie liście szpinaku, owoce, szynkę oraz ser, jednocześnie polewając przygotowanym dressingiem. Całość posypujemy pistacjami, a na koniec polewamy gęstym sosem balsamicznym.
DODATKOWE UWAGI:
- Do przygotowania sałatki wykorzystałam wyśmienitą Szynkę Sarmacką z Sokołowa.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 210,7 kcal | 9,3 g | 14,7 g | 11,8 g | 1,6 g |
Cała sałatka (2 porcje) | 580 g | 1221,8 kcal | 53,8 g | 85,3 g | 68,2 g | 9,3 g |
2 komentarze do "FIGA Z GRUSZKĄ"
CookUp 30 października 2018 (19:48)
To jedno z tych połączeń, które zasługują na miano doskonałych. Również gwarantujemy zachwyt! 🙂
Just a SALAD 31 października 2018 (00:24)
Czyli po prostu musi smakować każdemu! 🙂