FIGA Z CZOSNKIEM

Kolejna odsłona uwielbianej przez mnie dutch baby! Tym razem omleta pokryłam serkiem śmietankowym  z czosnkiem. Do tego roszponka z rewelacyjnym ziołowym dressingiem, brzoskwinie, karmelizowane figi, por, szynka dojrzewająca oraz chrupiące płatki migdałowe. To nieoczywiste słodko-wytrawne zestawienie składników okazało się niezwykle harmonijnym daniem, które zachwyca swoim obłędnym smakiem!

Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI NA OMLETA:

  • 4 jajka „M”
  • 3/4 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanka mleka migdałowego
  • 2 płaskie łyżki cukru kokosowego
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 1 duża garść roszponki
  • 1 opakowanie serka śmietankowego z czosnkiem
  • 100 g szynki dojrzewającej w plastrach
  • 1 duża brzoskwinia
  • 2 figi (1 łyżeczka masła klarowanego, 2 łyżki gęstego sosu balsamicznego)
  • 8 cm pora (biała część)
  • 2 łyżki płatków migdałowych

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 5 łyżek oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki octu winnego białego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 garstka listków rozmarynu, oregano i tymianku
  • szczypta soli

Wymaga Twojej pracy 25 min. Wymaga smażenia 4 min. Wymaga pieczenia 20 min. Nie wymaga gotowania Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C (grzanie góra-dół). Jajka, mleko, mąkę, cukier, 1 łyżkę masła i sól łączymy mikserem – ubijamy do połączenia składników. Patelnię (którą można wkładać do piekarnika) stawiamy na palniku, a kiedy będzie już nagrzana, rozpuszczamy w niej 2 łyżki masła klarowanego. Następnie wylewamy na nią masę i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, aż boki urosną, a omlet ładnie się zarumieni.
  4. Figi kroimy w ósemki. Na rozgrzaną patelnię, z masłem wrzucamy owoce, delikatnie mieszamy, a następnie dolewamy sos balsamiczny i ponownie mieszamy. Figi smażymy przez około 4 min, na dość dużym ogniu, co jakiś czas potrząsając energicznie patelnią.
  5. Brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.
  6. Przestudzonego omleta pokrywamy serkiem śmietankowym, a następnie układamy naprzemiennie roszponkę, brzoskwinie, figi, porwaną na mniejsze kawałki szynkę oraz krążki pora. Całość polewamy dressingiem, a na koniec posypujemy płatkami migdałowymi.

Brak komentarzy do "FIGA Z CZOSNKIEM"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny