FETA W ŚRODKU LATA

Letnia, orzeźwiająca sałatka wykorzystująca coraz to bardziej popularne zestawienie słonego sera feta ze słodziutkim arbuzem. Ponadto dodałam lekko kwaśną, czerwoną porzeczkę, która w samym środku lata jest idealnym uzupełnieniem tego znakomitego duetu, natomiast dressing wzbogaciłam świeżą miętą. Do tego ulubiona sałata, chrupiące nerkowce i w mgnieniu oka uzyskujemy fantastyczną, lekką sałatkę, która idealnie sprawdzi się podczas spotkań z przyjaciółmi, jako przystawka lub przekąska w gorące, letnie dni.

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 nieduży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kilka listków mięty
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 15 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, listki mięty drobno siekamy, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu.
  2. Arbuza obieramy, kroimy w kostkę i usuwamy pestki.
  3. Porzeczki myjemy, suszymy, a następnie pozbawiamy je szypułek.
  4. Ser feta kroimy w kosteczkę.
  5. Nerkowce dzielimy na połówki, a następnie prażymy na suchej patelni.
  6. Tuż przed podaniem, roszponkę łączymy z dresingiem, a następnie wykładamy naprzemiennie na talerze razem z porzeczkami, arbuzem, fetą i nerkowcami.

DODATKOWE UWAGI:

  • Jeśli nie jesteście entuzjastami mięty w wytrawnych kompozycjach, to po prostu ją pomińcie.
FETA W ŚRODKU LATA. Sałatka z roszponką, arbuzem, czerwoną porzeczką, fetą, nerkowcami i miętowym dressingiem.
FETA W ŚRODKU LATA. Sałatka z roszponką, arbuzem, czerwoną porzeczką, fetą, nerkowcami i miętowym dressingiem.

1 Komentarz do "FETA W ŚRODKU LATA"

  • comment-avatar
    Karolina 11 sierpnia 2017 (21:54)

    Zrobiłam zgodnie z przepisem, wyszła prawie jak na zdjęciach ale bardzo mi smakowała.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny