Letnia, orzeźwiająca sałatka wykorzystująca coraz to bardziej popularne zestawienie słonego sera feta ze słodziutkim arbuzem. Ponadto dodałam lekko kwaśną, czerwoną porzeczkę, która w samym środku lata jest idealnym uzupełnieniem tego znakomitego duetu, natomiast dressing wzbogaciłam świeżą miętą. Do tego ulubiona sałata, chrupiące nerkowce i w mgnieniu oka uzyskujemy fantastyczną, lekką sałatkę, która idealnie sprawdzi się podczas spotkań z przyjaciółmi, jako przystawka lub przekąska w gorące, letnie dni.
SKŁADNIKI:
- 2 garści roszponki
- 1 szklanka czerwonych porzeczek
- 1/4 małego arbuza (na około 25 kosteczek)
- 150 g sera feta
- 2-3 łyżki nerkowców
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 nieduży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- kilka listków mięty
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min.
5 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, listki mięty drobno siekamy, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu.
- Arbuza obieramy, kroimy w kostkę i usuwamy pestki.
- Porzeczki myjemy, suszymy, a następnie pozbawiamy je szypułek.
- Ser feta kroimy w kosteczkę.
- Nerkowce dzielimy na połówki, a następnie prażymy na suchej patelni.
- Tuż przed podaniem, roszponkę łączymy z dresingiem, a następnie wykładamy naprzemiennie na talerze razem z porzeczkami, arbuzem, fetą i nerkowcami.
DODATKOWE UWAGI:
- Jeśli nie jesteście entuzjastami mięty w wytrawnych kompozycjach, to po prostu ją pomińcie.
1 Komentarz do "FETA W ŚRODKU LATA"
Karolina 11 sierpnia 2017 (21:54)
Zrobiłam zgodnie z przepisem, wyszła prawie jak na zdjęciach ale bardzo mi smakowała.