Rewelacyjna sałatka, której głównym bohaterem są przepyszne kule przygotowane z pasty z białej fasoli i sera feta, obtoczone w kiełkach jarmużu. Do tego soczyste mandarynki, słodki burak oraz lekko kwaśne ziarenka grantu, które wraz z fasolkowymi kulami ułożyłam na roszponce skąpanej w winegrecie z dodatkiem czosnku. Sałatka smakuje po prostu obłędnie, cieszy oko ciekawym, optymistycznym wyglądem i do tego jest pełna witamin i substancji odżywczych. Serdecznie polecam szczególnie zimą, wszystkim tym z Was, którzy po białym szaleństwie mają chęć dodać sobie energii pożywnym acz wciąż lekkim daniem.
SKŁADNIKI:
- 2 garści roszponki
- 1 opakowanie pasty z białej fasoli Z GRUNTU DOBRE
- 100 g sera feta
- 1 duża garść kiełków jarmużu
- 2 ugotowane buraki
- 3 mandarynki
- 1/2 owocu granatu
- świeżo mielony pieprz kolorowy
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 5-6 łyżek oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min.
4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, po czym łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
- Kiełki jarmużu drobno siekamy. Pastę z fasoli łączymy z rozgniecionym widelcem serem. Całość doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Z uzyskanej pasty formujemy kule (o średnicy około 1 cm – 1,5 cm), które obtaczamy w posiekanych kiełkach (najwygodniej robić to w rękawiczkach).
- Z owocu granatu wyłuskujemy ziarenka.
- Mandarynki obieramy, oczyszczamy z białych błonek i kroimy na mniejsze kawałki.
- Buraka kroimy na niezbyt duże kawałki lub wykrawamy z niego kółeczka (wykorzystujemy do tego foremkę do pieczenia ciasteczek lub mały kieliszek), które przekrawamy na połówki.
- Roszponkę skrapiamy połową przygotowanego dressingu i wykładamy na miskę lub talerze naprzemiennie z burakami, mandarynkami i fasolowymi kulami. Na koniec całość polewamy wedle uznania pozostałym dressingiem i posypujemy granatami.
Summary
Recipe Name
Fasolkowe zimowisko
Published On
Brak komentarzy do "FASOLKOWE ZIMOWISKO"