Sezon na czereśnie jest tak krótki, że aby znaleźć się w jej bezpośrednim sąsiedztwie trzeba mieć sporo szczęścia. Takiego zaszczytu dostąpił żółty ser, który nadaje sałatce charakteru, kremowe awokado oraz chrupiące i aromatyczne orzechy włoskie. Całość znakomicie komponuje się z wiodącymi prym, słodziutkimi owocami czereśni. To bardzo prosta i szybka w przygotowaniu sałatka o przesympatycznym wyglądzie i fantastycznym smaku.
SKŁADNIKI:
- 2 garści mixu sałat
- 1 duża garść czereśni
- 100 g żółtego sera (np. edam)
- 1 nieduże awokado
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 3-5 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek ścieramy na tarce, a następnie umieszczamy z pozostałymi składnikami dressingu w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
- Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Orzechy podprażamy na suchej patelni.
- Czereśnie przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek.
- Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i obieramy. Obie połówki przekrawamy jeszcze raz na pół i kroimy w półksiężyce, które spryskujemy/polewamy sokiem z cytryny.
- Mix sałat łączymy z dressingiem, po czym dodajemy żółty ser, awokado i delikatnie mieszamy. Następnie wykładamy czereśnie, a całość posypujemy orzechami włoskimi.
DODATKOWE UWAGI:
- Ser edam możecie zastąpić innym żółtym serem. Sądzę, że najlepiej będą pasowały te, o nieco ostrzejszym i wyrazistym smaku np. cheddar, tylżycki, oscypek.
1 Komentarz do "FANTASTYCZNA SĄSIADKA"
Szumi Trawa 11 lipca 2016 (15:34)
O rety. Ależ rewelacyjnie wygląda. Leci na listę do zrobienia.