Słodki, orzeźwiający sok z ananasa to prawdziwa bomba witamin i minerałów. Ten egzotyczny owoc słynie nie tylko z rozlicznych właściwości prozdrowotnych, które już od dawna wykorzystuje się w medycynie niekonwencjonalnej. Ananas to także bardzo bogate źródło naturalnej energii, dlatego też warto po niego sięgać o poranku. Ja zachęcam Was aby wypróbować wyciśnięty sok z ananasów 100% CYMES i stworzyć z niego nie tylko rewelacyjny egzotyczny koktajl z dodatkiem banana i mleka kokosowego, ale również na jego bazie przygotować bardzo oryginalny dressing, który doskonale odnajdzie się w słodko-wytrawnej sałatce. Podstawą ów śniadaniowej kompozycji jest kasza owsiana, a do tego kiwi, mango i płatki kokosa. Całość z dodatkiem roszponki smakuje po prostu obłędnie! Nie zastanawiajcie się wiec ani chwili, tylko rozpocznijcie dzień od niesamowicie smacznej dawki energii w postaci tego rewelacyjnego egzotycznego duetu!
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
SAŁATKA: 185,2 kcal/100 g
KOKTAJL: 106,1 kcal/100 g
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 1 duża garść roszponki (kilka kropli oleju z orzechów włoskich lub pistacji)
- 100 g kaszy owsianej (sól himalajska)
- 1/2 niedużego mango
- 2 małe kiwi
- 100 g białego sera typu włoskiego
- 2 płaskie łyżki płatków kokosowych
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 3 łyżki soku ananasowego CYMES
- 1 łyżka oleju z orzechów włoskich lub pistacji
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 niecała łyżeczka syropu z agawy
- 8 nerkowców
- 1 szczypta soli himalajskiej
SKŁADNIKI NA KOKTAJL:
/2 porcje/
- 1 butelka soku ananasowego CYMES 250 ml (bez 3 łyżek)
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 banan
- 3 łyżki soku z cytryny
- Listki mięty, plasterek cytryny i kawałeczek świeżego ananasa do dekoracji
25 min. 15 min. 5 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE SAŁATKI:
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Kaszę owsianą gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zazwyczaj jest to 15 min), a po przestygnięciu łączymy z przygotowanym dressingiem.
- Płatki kokosa prażymy na suchej patelni – czynimy to bardzo uważnie, ponieważ płatki kokosa są cieniutkie i bardzo łatwo je przypalić.
- Ser kroimy w kosteczkę.
- Mango oraz kiwi obieramy, a następnie kroimy na mniejsze cząstki. Mango możemy pokroić w słupki, a kiwi na plasterki, które następnie dzielimy jeszcze na ćwiartki.
- Na talerze wykładamy naprzemiennie roszponkę skropioną olejem orzechowym, kaszę połączoną z dressingiem, kiwi, mango oraz kostki sera. Całość posypujemy uprażonymi płatkami kokosa.
PRZYGOTOWANIE KOKTAJLU:
- Schłodzone składniki koktajlu miksujemy w blenderze kielichowym, aż do uzyskania napoju o jednolitej konsystencji.
- Koktajl przelewamy do szklanek, a na koniec dekorujemy listkami mięty, cytryną i ananasem.
DODATKOWE UWAGI:
- Do koktajlu możecie dodać również płatki lub wiórki kokosowe.
Tabela wartości odżywczych - SAŁATKA
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 185,2 kcal | 5,7 g | 10,1 g | 23,1 g | 4,1 g |
Cała sałatka (2 porcje) | 562 g | 1 040,7 kcal | 32,3 g | 56,6 g | 129,7 g | 23,3 g |
Tabela wartości odżywczych - KOKTAJL
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g koktjalu | 100 g | 106,1 kcal | 0,9 g | 6,7 g | 10,3 g | 0,3 g |
Cały kokajl (2 porcje) | 538 g | 570,6 kcal | 4,7 g | 36,1 g | 55,5 g | 1,8 g |
Brak komentarzy do "EGZOTYCZNY DUET"