DYNIOWY PIEDESTAŁ

Wzniesiona dla wielbicieli próbowania nowych, niebanalnych smaków, przepyszna konstrukcja, obok której nie można przejść obojętnie. Na znakomitym dyniowym placuszku pokrytym pesto z suszonych pomidorów ustawiłam roszponkę, mozzarellę, znakomitą Sokołowską Szynkę Wędzoną z linii NATURRINO oraz słodkie mango, które doskonale uzupełniło całą kompozycję. Ostatnim szlifem jest nadająca chrupkości i jeszcze ciekawszego wyglądu posypka z prażonych migdałów.

Zapewniam Was, że całość smakuje po prostu obłędnie i serdecznie namawiam do przygotowania tego dania szczególnie jesienią w sezonie na dynię. Doskonale sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, ale również kolację w gronie przyjaciół, których chcemy zaskoczyć niesamowitym daniem.

Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI NA 4 PLACUSZKI:

  • 200 g surowej dyni (masa po obraniu)
  • 2 jajka „M”
  • 1 szklanka mąki
  • 2 czubate łyżki śmietany 12%
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy, sól, świeżo mielony pieprz kolorowy

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 2 garści roszponki
  • 4 łyżki pesto z suszonych pomidorów
  • 1 opakowanie Szynki Wędzonej NATURRINO Sokołów
  • 120 g mini mozzarelli
  • 1 nieduże mango
  • 1/3 szklanki migdałów
  • oliwa z oliwek

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga smażenia 10-12 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Dynię ścieramy na tarce o grubych okach i odciskamy pozbywając się nadmiaru wody. Pozostałe składniki na placuszki blendujemy krótko – do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji, dodajemy dynię i mieszamy łyżką. Placuszki smażymy na mocno rozgrzanym oleju (lecz na niedużym ogniu), z obydwu stron aż osiągną złocisty kolor (po około 3-4 min z każdej strony). Gotowe placki wykładamy na ręcznik papierowy.
  2. Plastry szynki przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy na stosunkowo cienkie paseczki.
  3. Kuleczki sera odcedzamy, wysuszamy przy pomocy ręcznika papierowego i przekrawamy na połówki lub ćwiartki.
  4. Mango obieramy i kroimy w słupki.
  5. Migdały siekamy na dość drobne kawałki i wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię, cały czas mieszając. Kiedy zaczną się rumienić skrapiamy oliwą i solimy. Pozostawiamy jeszcze chwilkę na ogniu (potrząsając patelnią) i wysypujemy na miseczkę do przestygnięcia.
  6. Przestygnięte placuszki pokrywamy pomidorowym pesto, a następnie wykładamy naprzemiennie roszponkę, szynkę, mango oraz ser. Całość skrapiamy oliwą i posypujemy migdałami.

Brak komentarzy do "DYNIOWY PIEDESTAŁ"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny