To będzie prawdziwy hit na Waszej imprezie o każdej porze roku! Rewelacyjna, prosta i szybka w przygotowaniu sałatka, która zachwyca swoim smakiem, a podana w wydrążonej dyni prezentuje się naprawdę spektakularnie.
Do jej wykonania wykorzystałam miks przekąsek Party Time – nowość od Sokołowa i Mlekovity. W smakowitym pudełku znajdziecie mini chorizo, kabanosy wieprzowe z kolorowym pieprzem i serowe kuleczki. Snacki są znakomitą samodzielną przekąską, ale ja zastosowanie. Ponadto dodałam do niej słodką dynię marynowaną, czerwoną paprykę, chrupiące pestki dyni oraz roszponkę skąpaną w winegrecie z nutką curry. Całość smakuje po prostu fantastycznie – serdecznie polecam!
SKŁADNIKI:
- 2 duże garści roszponki
- 100 g ryżu basmati z dzikim
- 1 opakowanie PARTY TIME Sokołów
- 1 szklanka marynowanej dyni deserowej
- 2 papryki spiczaste
- 3 łyżki pestek dyni
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżeczki miodu
- 1 płaska łyżeczka ostrej musztardy
- 2 łyżki octu winnego białego
- 1/2 łyżeczki curry
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min.
5 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
- Kostki dyni odcedzamy.
- Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na plasterki.
- Chorizo i kabanosy z kolorowym pieprzem z pudełka Party Time kroimy na cienkie plasterki, a serowe kuleczki przekrawamy na połówki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, polewając ją w między czasie przygotowanym dressingiem. Sałatkę możemy podać w wydrążonej dyni.
1 Komentarz do "DYNIOWY PARTY MIX"
Serwetki 6 sierpnia 2019 (18:02)
Wspaniała propozycja, pędzę do kuchni :)))