DWA BRATANKI

Absolutnie fenomenalna w smaku, pełna kolorów, bardzo pożywna, jednak wciąż lekka sałatka idealna na obiad w letnie upalne dni. Niezwykle interesujący sos przygotowany na bazie liści rzodkiewki znakomicie łączy pozostałe składniki sałatki tj. młode ziemniaczki, wędzonego łososia, szparagi, chrupiące rzodkiewki oraz de facto głównego bohatera mojej sałatki czyli kukurydzę z groszkiem Bonduelle. Ten produkt był moim punktem wyjścia i to do niego właśnie zaczęłam dobierać składniki, aż finalnie powstała kompozycja, którą teraz z dumą Wam przedstawiam.

Spodziewam się, że wielu z Was zna smak i mógł przekonać się już co do jakości produktów marki Bonduell. W mojej ocenie są one bardzo dobre, mają wzorowy skład i z chęcią po nie sięgam. Ostatnio dowiedziałam się z czego między innymi wynikać może ten stan rzeczy. Otóż warzywa, które trafiają do puszek tej marki są dokładnie nadzorowane przez agronomów, od nasiona po gotowy produkt, są uprawiane przy minimalizowaniu środków ochrony roślin oraz wysiewa się je na wysokiej jakości glebach. Co więcej warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw. A wracając do mojej sałatki, ulokowanie groszku i kukurydzy w jednej puszce wydaje mi się doskonałym pomysłem, nie tylko dlatego, że Polak, Węgier to dwa bratanki, ale oba te warzywa po prostu świetnie odnajdują się razem w sałatkowych kompozycjach.

Bezglutenowa Z rybą

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 duża garść liści rzodkiewki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 30 min. Wymaga gotowania 17- 25 min. Nie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki sosu blendujemy, aż do uzyskania gładkiego, zielonego sosu.
  2. Ziemniaki dokładnie myjemy/szorujemy, a następnie wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Przykręcamy gaz i gotujemy je w zależności od wielkości i gatunku około 12-20 min pod lekko uchyloną pokrywką. Po odcedzeniu i przestygnięciu przekrawamy na połówki.
  3. Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek, gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 min, a następnie przelewamy zimną wodą i przekrawamy na pół lub na 3 części.
  4. Kukurydzę z groszkiem odcedzamy.
  5. Rzodkiewki kroimy na plasterki.
  6. Plastry łososia dzielimy na mniejsze kawałki.
  7. Rukolę łączymy z 1 łyżką oleju rzepakowego, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, a następnie wykładamy naprzemiennie z pozostałymi składnikami sałatki. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem, bądź podajemy go osobno.

DODATKOWE UWAGI:

  • Jeśli nie uda Wam się dostać dorodnych, świeżych liści rzodkiewki, to do przygotowania sosu wykorzystajcie koperek.
Sałatka z ziemniakami, szparagami, rzodkiewką, łosiem wędzonym oraz kukurydzą i groszkiem Bonduelle z sosem z liści rzodkiewki.
Sałatka z ziemniakami, szparagami, rzodkiewką, łosiem wędzonym oraz kukurydzą i groszkiem Bonduelle z sosem z liści rzodkiewki.
Sałatka z ziemniakami, szparagami, rzodkiewką, łosiem wędzonym oraz kukurydzą i groszkiem Bonduelle z sosem z liści rzodkiewki.
Sałatka z ziemniakami, szparagami, rzodkiewką, łosiem wędzonym oraz kukurydzą i groszkiem Bonduelle z sosem z liści rzodkiewki.
Sałatka z ziemniakami, szparagami, rzodkiewką, łosiem wędzonym oraz kukurydzą i groszkiem Bonduelle z sosem z liści rzodkiewki.
Sałatka z ziemniakami, szparagami, rzodkiewką, łosiem wędzonym oraz kukurydzą i groszkiem Bonduelle z sosem z liści rzodkiewki.

A na podsumowanie jeszcze obrazkowa lista zakupów:

Brak komentarzy do "DWA BRATANKI"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny