Efektowna, zachwycająca smakiem i niebanalnym wyglądem sałatka podana na wytrawnym omlecie z dodatkiem chili. Samą sałatkę tworzy grillowany łosoś z jakiem oraz kolorowymi warzywami. Wykorzystałam tu szparagi, czerwoną cebulę i kukurydzę, a także roszponkę wraz z aromatyczny dressingiem. Bardzo ciekawego smaku dodał temu daniu serek śmietankowy z mango i curry, który rewelacyjnie połączył całą kompozycję. Choć przygotowanie tej spektakularnej potrawy, zajmuje chwilkę czasu, to zapewniam Was, że efekt jest tego wart!
SKŁADNIKI NA OMLETA:
- 3 jajka “M”
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanka mleka
- 1 płaska łyżeczka mielonych płatków chili
- szczypta soli
- 1 łyżka masła klarowanego
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 100 g serka śmietankowego
- 1 płaska łyżeczka curry
- 1 łyżeczka pulpy z mango
- 1 garść roszponki
- 1/2 papryczki chili
- 100 g filet z łososia bez skóry (marynata: 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka ostrej musztardy, 1 łyżeczka miodu, sól)
- 2 jajka “M”
- 6-8 zielonych szparagów (cukier, sól)
- 1 nieduża czerwona cebula
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki octu winnego białego
- 1 łyżeczka miodu
- sól, świeżo mielony pieprz
35 min. 15 min. 10 min. 20 min. 4-6 porcji
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy i dzielimy na ćwiartki.
- Łączymy ze sobą wszystkie składniki marynaty. Łososia myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy marynatą, po czym odstawiamy na około 20 minut. Po upływie tego czasu układamy rybkę na rozgrzanej patelni grillowej i smażymy z każdej strony po około 5 minut, aż łosoś ładnie się zarumieni. Po wystygnięciu dzielimy, najlepiej rękoma na mniejsze kawałeczki.
- Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek, gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru przez około 5 min, a następnie przelewamy zimną wodą i przekrawamy na 2-3 części (duże okazy możemy przeciąć również wzdłuż na pół).
- Cebulę kroimy w piórka.
- Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni C (grzanie góra-dół). Jajka, mleko, sól i chili łączymy mikserem – ubijamy krótko, tylko do połączenia składników. Patelnię (którą można wkładać do piekarnika) stawiamy na palniku, a kiedy będzie już nagrzana, rozpuszczamy na niej masło klarowane. Następnie wylewamy na nią masę i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, aż boki urosną, a omlet ładnie się zarumieni.
- Po przestygnięciu omleta pokrywamy serkiem śmietankowym połączonym z mango i curry, a następnie układamy na nim naprzemiennie roszponkę, kawałki łososia, kukurydzę, cebulę i jajka. Całość, tuż przed podaniem skrapiamy przygotowanym dressingiem.
Brak komentarzy do "DUTCH BABY Z JAJAMI"