DUTCH BABY Z JAJAMI

Efektowna, zachwycająca smakiem i niebanalnym wyglądem sałatka podana na wytrawnym omlecie z dodatkiem chili. Samą sałatkę tworzy grillowany łosoś z jakiem oraz kolorowymi warzywami. Wykorzystałam tu szparagi, czerwoną cebulę i kukurydzę, a także roszponkę wraz z aromatyczny dressingiem. Bardzo ciekawego smaku dodał temu daniu serek śmietankowy z mango i curry, który rewelacyjnie połączył całą kompozycję. Choć przygotowanie tej spektakularnej potrawy, zajmuje chwilkę czasu, to zapewniam Was, że efekt jest tego wart!

Z rybą

SKŁADNIKI NA OMLETA:

  • 3 jajka “M”
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanka mleka
  • 1 płaska łyżeczka mielonych płatków chili
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła klarowanego

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 100 g serka śmietankowego
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka pulpy z mango
  • 1 garść roszponki
  • 1/2 papryczki chili
  • 100 g filet z łososia bez skóry (marynata: 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka ostrej musztardy, 1 łyżeczka miodu, sól)
  • 2 jajka “M”
  • 6-8 zielonych szparagów (cukier, sól)
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki octu winnego białego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 35 min. Wymaga gotowania 15 min. Wymaga smażenia 10 min. Wymaga pieczenia 20 min.  Liczba porcji 4-6 porcji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i dzielimy na ćwiartki.
  3. Łączymy ze sobą wszystkie składniki marynaty. Łososia myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy marynatą, po czym odstawiamy na około 20 minut. Po upływie tego czasu układamy rybkę na rozgrzanej patelni grillowej i smażymy z każdej strony po około 5 minut, aż łosoś ładnie się zarumieni. Po wystygnięciu dzielimy, najlepiej rękoma na mniejsze kawałeczki.
  4. Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek, gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru przez około 5 min, a następnie przelewamy zimną wodą i przekrawamy na 2-3 części (duże okazy możemy przeciąć również wzdłuż na pół).
  5. Cebulę kroimy w piórka.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni C (grzanie góra-dół). Jajka, mleko, sól i chili łączymy mikserem – ubijamy krótko, tylko do połączenia składników. Patelnię (którą można wkładać do piekarnika) stawiamy na palniku, a kiedy będzie już nagrzana, rozpuszczamy na niej masło klarowane. Następnie wylewamy na nią masę i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, aż boki urosną, a omlet ładnie się zarumieni.
  7. Po przestygnięciu omleta pokrywamy serkiem śmietankowym połączonym z mango i curry, a następnie układamy na nim naprzemiennie roszponkę, kawałki łososia, kukurydzę, cebulę i jajka. Całość, tuż przed podaniem skrapiamy przygotowanym dressingiem.

Brak komentarzy do "DUTCH BABY Z JAJAMI"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny