Szybka w przygotowaniu, sycąca i niezwykle ciekawa w smaku sałatka z tuńczykiem. Ta drapieżna morska, ryba będąca skarbnicą wartości odżywczych, doskonale komponuje się z bardzo wieloma składnikami, dając w kuchni ogromne spektrum możliwości. Jedną z nich jest połączenie go z niebanalną i ostrą w smaku rzeżuchą oraz delikatnym serem twarogowym. Doskonałą bazą tej sałatki będzie natomiast makaron pełnoziarnisty, a dodatkami dopełniającymi kompozycję – czarne oliwki i prażone pestki dyni. Szczególnie polecam jako samodzielne, pełnowartościowe danie na lunch tudzież obiadokolację.
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki suchego makaronu pełnoziarnistego (ok. 180 g)
- 1 puszka filetów tuńczyka w oleju
- 15 czarnych oliwek
- 150 twarogu sypkiego
- 2 garści kiełków rzeżuchy
- 1/3 szklanki pestek dyni
SKŁADNIKI NA SOS:
- 3-4 łyżki oleju z puszki tuńczyka
- 1 łyżka oleju z pestek dyni
15 min.
7-12 min.
5 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sitku.
- Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
- Oliwki odcedzamy i kroimy na plasterki.
- Kiedy makaron przeschnie przekładamy go do szerokiej miski. Wrzucamy tuńczyka wraz z 3-4 łyżkami oleju, dodajemy łyżkę oleju z pestek dyni, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, po czym dodajemy połowę ilości twarogu oraz rzeżuchy i ponownie mieszamy. Zawartość miski przekładamy na półmisek/talerze, a na koniec, całość posypujemy pozostałym twarogiem i rzeżuchą.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki możecie wykorzystać również inne ulubione kiełki. Zachęcam Was do ich samodzielnej uprawy, a bardzo szeroką ofertę nasion na kiełki znajdziecie w sklepie ogrodniczym Świat Kwiatów.
- Do przygotowania sałatki użyłam gotowego twarogu sypkiego, ale równie dobrze możecie pokruszyć zwykły chudy, ser biały w kostce.
Brak komentarzy do "DRAPIEŻNA RZEŻUCHA"