Maliny, jeżyny, jagody, żurawina, orzech laskowy, a także dzika róża, sok i cukier z brzozy… wszystkie te pełne witamin i substancji odżywczych składniki, będące darami naszych polskich lasów stały się bohaterami mojej dzisiejszej kompozycji. Obok fantastycznej sałatki, z oryginalnym jagodowymi dressingiem oraz dodatkiem szynki dojrzewającej i koziego sera przygotowałam przepyszny leśny koktajl malinowo-jeżynowy, którego bazę stanowi prawdziwy cud natury – czyli sok z brzozy. Napój ten zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów, wzmacnia i broni nasz organizm przed infekcjami, ma działanie oczyszczające oraz przeciwzapalne, i co bardzo ciekawe, stosuje się go również w celach leczniczych. Ja do swojego, pachnącego lasem, koktajlu dodałam sok z brzozy z sokiem z dzikiej róży OSKOŁA, który wraz z malinami, jeżynami i młodziutkimi owocami leszczyny stworzył niesamowicie odżywczy napój, który smakuje po prostu wyśmienicie! Gorąco polecam!
To już drugi leśny duet na blogu – jeśli jeszcze nie mieliście okazji, to serdecznie zapraszam Was do wypróbowania również przepisu “DRZEWKO SZCZĘŚCIA”, gdzie obok pomysłu na bardzo ciekawą sałatkę znajdziecie recepturę na tym razem egzotyczną odsłonę koktajlu przygotowanego na bazie soku z brzozy.
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 1 garść roszponki
- 1 garść rukoli
- 100 g szynki dojrzewającej w plastrach
- 60 g koziego sera twardego
- 2/3 szklanki malin
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny
- 10-12 młodych orzechów laskowych (w łupinach)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek, sól, świeżo mielony pieprz
SKŁADNIKI NA JAGODOWY SOS:
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka soku z brzozy z sokiem z dzikiej róży OSKOŁA
- 1 nieduży ząbek czosnku
- 1 płaska łyżka mrożonych jagód
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1/2 łyżeczki ksylitolu
- sól, świeżo mielony pieprz
SKŁADNIKI NA KOKTAJL:
/2 porcje/
- ok. 300 ml soku z brzozy z sokiem z dzikiej róży OSKOŁA
- 1 szklanka malin
- 1 szklanka jeżyn
- 8 młodych orzechów laskowych (w łupinach)
25 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE SAŁATKI:
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy kremowy sos o jednolitej konsystencji (gęstość regulujemy olejem).
- Młode orzechy laskowe łupiemy, a następnie drobno siekamy.
- Żurawinę parzymy (zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund), a następnie wysuszamy.
- Ser kroimy na krótkie paseczki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Rukolę wykładamy na półmisek naprzemiennie z suszoną żurawiną, porwanymi na mniejsze kawałki plastrami szynki dojrzewającej oraz kozim serem. Całość skrapiamy oliwą, doprawiamy odrobiną soli/pieprzu i delikatnie mieszamy. Następnie wykładamy maliny, polewamy sałatkę sosem jagodowym, a na koniec posypujemy posiekanymi orzechami.
PRZYGOTOWANIE KOKTAJLU:
- Młode orzechy laskowe pozbawiamy łupinek.
- Do blendera kielichowego wrzucamy maliny, jeżyny, 6 orzechów laskowych, wlewamy schłodzony sok z brzozy z sokiem z dzikiej róży OSKOŁA, a następnie miksujemy do połączenia wszystkich składników. Gotowy napój przelewamy do szklanek, a na koniec posypujemy drobno posiekanymi, pozostałymi orzeszkami laskowymi.
DODATKOWE UWAGI:
- Młode orzechy laskowe możecie zastąpić gotowymi, już łuskanymi – wówczas warto je podpiec w piekarniku i pozbawić całkowicie ciemnej skórki.
- Mrożonych jagód nie musicie wcześniej rozmrażać – wystarczy chwilkę dłużej miksować.
- Jeśli maliny i jeżyny, które wykorzystacie do koktajlu nie będą dość słodkie, możecie dosypać do blendera odrobinę ksylitolu.
Brak komentarzy do "DARY LASU"