Bezglutenowa choć z makaronem, roślinna ale pożywna i nie dość, że przepyszna to jeszcze pełna zdrowia! Taka jest właśnie moja propozycja, którą tworzą dary jesieni: gruszki, śliwki oraz kasztany. To co sprawia, że ów danie może stanowić pełnowartościowy posiłek to rewelacyjny Makaron 100% Mąki z Soczewicy NOVELE. W połączeniu z miodowo-czosnkowym dressingiem oraz rukolą dopełnił całą kompozycję, czyniąc ją bardzo oryginalną. To bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie doskonale sprawdzi się na lekki obiad zarówno dla miłośników kuchni roślinnej, czy osób na diecie bezglutenowej, ale przede wszystkich dla tych wszystkich z nas, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie!
SKŁADNIKI:
- 1 garść rukoli
- 2/3 szklanki Makaronu 100% Mąki z Soczewicy Novelle
- 1 gruszka (sok z cytryny)
- 4 śliwki (1 łyżeczka masła klarowanego, gęsty sos balsamiczny, 1 łyżeczka cynamonu)
- 1 garstka suszonego mango
- 4 kasztany
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- 1/2 łyżeczki musztardy słodko-ostrej
- 1/2 łyżeczki miodu
- szczypta soli
- szczypta mielonych płatków chili
20 min.
5 min.
2-3 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Śliwki przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy na półplasterki. Na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym wrzucamy śliwki, od razu dodajemy cynamon, delikatnie mieszamy, a następnie dolewamy ocet balsamiczny i ponownie mieszamy. Śliwki smażymy przez około 2-3 min, na dość dużym ogniu, co jakiś czas potrząsając energicznie patelnią. Śliwki powinny nabrać miękkości, ale jednocześnie pozostać jędrne.
- Mango kroimy na mniejsze kawałeczki, a kasztany obieramy i siekamy na plasterki.
- Gruszkę przekrawamy na pół, a następnie za pomocą łyżeczki wydrążamy środek przez całą jej długość. Wydrążone połówki kroimy w półksiężyce lub w kostkę, a następnie skrapiamy skokiem z cytryny.
- Makaron skrapiamy dressingiem, po czym wykładamy naprzemiennie na talerze wraz z przygotowanymi składnikami sałatki. Całość polewamy pozostałym sosem.
Brak komentarzy do "DARY JESIENI"