Oryginalna, lekka, bardzo prosta w przygotowaniu, a przy tym niezwykle smaczna sałatka, która doskonale sprawdzi się jako przekąska lub elegancka przystawka na przykład podczas romantycznej kolacji. Charakterystyczny, słodko-kwaśno-gorzki grejpfrut doskonale łączy się z serem feta, do tego chrupiące pestki dyni i słonecznika, czarne oliwki, rukola oraz miętowy dressing, który fenomenalnie jednoczy wszystkie składniki. To on czyni tą niebanalną kompozycję jeszcze bardziej intrygującą. Gwarantuję, że poczujecie sympatię do tej niesamowitej sałatki!
SKŁADNIKI:
- 1 garść rukoli
- 1 garść roszponki
- 1 grejpfrut
- 100 g sera feta
- 10 czarnych oliwek
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżeczka miodu
- 12 dużych listków mięty
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min.
5 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Do wysokiego naczynia lub młynka wrzucamy wszystkie składniki sosu, a następnie blendujemy, aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji.
- Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni.
- Grejpfruta filetujemy, a następnie dzielimy na mniejsze cząstki.
- Oliwki odcedzamy, a następnie kroimy na plasterki.
- Ser feta kroimy w kostkę.
- Na talerze wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a na koniec polewamy miętowym dressingiem.
DODATKOWE UWAGI:
- Jeśli nie jesteście entuzjastami charakterystycznego słodko-kwaśno-gorzkiego smaku grejpfruta, to do sałatki możecie wykorzystać pomarańcze.
2 komentarze do "CZUJĘ MIĘTĘ!"
agata 14 lutego 2018 (15:08)
O, gdzie te miseczki kupiłaś? 🙂
Just a SALAD 14 lutego 2018 (16:12)
To element zestawu z DUKI, na który składa się taca z miseczkami: https://duka.com/pl/taca-z-miseczkami-duka-warewood.html. Ma więc wielowymiarowe zastosowanie 🙂