CZEREŚNIOWY BLASK

Przedstawiam Wam absolutnie olśniewającą sałatkę, obok której nie można przejść obojętnie. Błyszczące czereśnie, smażone w balsamicznym sosie, aromatyczne orzechy laskowe, awokado, ser z niebieską pleśnią, rukola i kus kus. To na pozór szalone zestawienie, smakuje po prostu wyśmienicie! Idealna na każdą okazję, aczkolwiek szczególnie polecam latem na elegancką kolację w gronie przyjaciół – jestem przekonana, że Wasi goście będą zachwyceni!

Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 3 łyżki oleju lnianego o smaku cytryny
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga smażenia 3 min. Wymaga pieczenia 12-15 min. Nie wymaga gotowania Liczba porcji 2-4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzącą wodą (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 minut do napęcznienia. Po upływie tego czasu mieszamy sklejone ziarenka widelcem.
  2. Orzechy laskowe wykładamy na blaszkę i pieczemy przez około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (pieczenie góra-dół). Orzechy będą gotowe kiedy zarumienią się, skórka popęka, a w kuchni będzie unosił się aromat prażonych orzechów. Po przestygnięciu orzechy pocieramy chwilę w dłoniach, pozbawiając je nadmiaru spękanej skórki.
  3. Czereśnie drylujemy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, od razu dodajemy ocet balsamiczny i syrop klonowy, a następnie smażymy przez około 3 min, na dość dużym ogniu, co jakiś czas potrząsając energicznie patelnią.
  4. Ser z niebieską pleśnią kroimy w kostkę.
  5. Awokado kroimy na półksiężyce lub na większą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
  6. Szczypior drobno siekamy, wraz z białymi częściami.
  7. Kuskus dokładnie mieszamy z olejami, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie łączymy delikatnie z pozostałymi składnikami, wykładając naprzemiennie na półmisek/talerze. Rukolę łączymy z dressingiem i wykładamy na miskę lub talerze.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki użyłam olej lniany o smaku cytryny BIOOIL, ale jeśli nie macie go pod ręką możecie wykorzystać inny olej lniany lub rzepakowy wzbogacony cytryną.
CZEREŚNIOWY BLASK. Sałatka z kuskus, rukolą, czereśniami, orzechami laskowymi, awokado i serem z niebieską pleśnią.
CZEREŚNIOWY BLASK. Sałatka z kuskus, rukolą, czereśniami, orzechami laskowymi, awokado i serem z niebieską pleśnią.
CZEREŚNIOWY BLASK. Sałatka z kuskus, rukolą, czereśniami, orzechami laskowymi, awokado i serem z niebieską pleśnią.
CZEREŚNIOWY BLASK. Sałatka z kuskus, rukolą, czereśniami, orzechami laskowymi, awokado i serem z niebieską pleśnią.

Brak komentarzy do "CZEREŚNIOWY BLASK"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny