Bez wątpienia nie jest to klasyczna kreacja – wręcz przeciwnie, to niebanalna kompozycja smaków, niezastąpiona kiedy mamy chęć na coś wyjątkowego. Truskawki i burak, których słodycz przełamana jest gorzką, soloną czekoladą oraz aromatyczną gorgonzolą. Całość dopełniona pikantną nutą płynącą z rewelacyjnego oleju o smaku ostrej papryki – nowości od firmy SemCo. To jedna z ośmiu wariacji BIO Oleju Słonecznikowego, do których przygotowania wykorzystano naturalne aromaty i ekstrakty. Ten o smaku ostrej papryki doskonale wzbogacił moją słodko-wytrawną kompozycję nadając jej jeszcze ciekawszego charakteru. Jestem przekonana, że sałatka ta zaskoczy niejedno podniebienie!
Jednocześnie chciałam Was serdecznie zaprosić do udziały w konkursie, w ramach którego do wygrania jest zestaw nowych olejów smakowych od firmy SemCo. Szczegóły zabawy znajdziecie tutaj: KLIK, KLIK.
20 min. 5 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Buraka i dobrze schłodzoną gorgonzolę kroimy w niedużą kostkę.
- Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki.
- Dobrze schłodzoną gorgonzolę kroimy w kostkę
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na dość dużą deskę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy cienką strużką rozpuszczoną czekoladę tworząc tzw. esy-floresy, a następnie obsypujemy świeżo mieloną solą gruboziarnistą i wkładamy całość do lodówki na minimum 30 min. Po upływie tego czasu zastygniętą “pajęczynkę” łamiemy na mniejsze kawałki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie truskawki, kostki buraka i sera, polewamy olejem, doprawiamy do smaku świezo mielonym pieprzem (ewentualnie solą), a na koniec dekorujemy kawałkami czekoladowej pajęczynki.
DODATKOWE UWAGI:
- Gorgonzolę możecie zastąpić innym serem z niebieską pleśnią lub kozim twarogowym.
Brak komentarzy do "CZEKOLADOWA PIKANTERIA"