CZEKOLADOWA PIKANTERIA

Bez wątpienia nie jest to klasyczna kreacja – wręcz przeciwnie, to niebanalna kompozycja smaków, niezastąpiona kiedy mamy chęć na coś wyjątkowego. Truskawki i burak, których słodycz przełamana jest gorzką, soloną czekoladą oraz aromatyczną gorgonzolą. Całość dopełniona pikantną nutą płynącą z rewelacyjnego oleju o smaku ostrej papryki – nowości od firmy SemCo. To jedna z ośmiu wariacji BIO Oleju Słonecznikowego, do których przygotowania wykorzystano naturalne aromaty i ekstrakty. Ten o smaku ostrej papryki doskonale wzbogacił moją słodko-wytrawną kompozycję nadając jej jeszcze ciekawszego charakteru. Jestem przekonana, że sałatka ta zaskoczy niejedno podniebienie!

Jednocześnie chciałam Was serdecznie zaprosić do udziały w konkursie, w ramach którego do wygrania jest zestaw nowych olejów smakowych od firmy SemCo. Szczegóły zabawy znajdziecie tutaj: KLIK, KLIK.

Bezglutenowa Bezmleczna Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

  • 1 duża garść roszponki
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 60 g gorgonzoli
  • 1 nieduży ugotowany burak
  • 1 szklanka truskawek
  • 1 garść bratków
  • sól gruboziarnista
  • świeżo mielony pieprz
  • 3-4 łyżki BIO Oleju SemCo Papryka Ostra

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 5 min. Nie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Buraka i dobrze schłodzoną gorgonzolę kroimy w niedużą kostkę.
  2. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki.
  3. Dobrze schłodzoną gorgonzolę kroimy w kostkę
  4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na dość dużą deskę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy cienką strużką rozpuszczoną czekoladę tworząc tzw. esy-floresy, a następnie obsypujemy świeżo mieloną solą gruboziarnistą i wkładamy całość do lodówki na minimum 30 min. Po upływie tego czasu zastygniętą „pajęczynkę” łamiemy na mniejsze kawałki.
  5. Na półmisek wykładamy naprzemiennie truskawki, kostki buraka i sera, polewamy olejem, doprawiamy do smaku świezo mielonym pieprzem (ewentualnie solą), a na koniec dekorujemy kawałkami czekoladowej pajęczynki.

DODATKOWE UWAGI:

  • Gorgonzolę możecie zastąpić innym serem z niebieską pleśnią lub kozim twarogowym.

Brak komentarzy do "CZEKOLADOWA PIKANTERIA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny