CZARNO NA BIAŁYM

Połączenie koziego sera ze słodko-kwaśnymi czarnymi porzeczkami jest w mojej ocenie niezwykle udane. Nie potrzeba już więc wiele, żeby w mgnieniu oka, uzyskać ujmujące danie, którym zachwycicie swoich gości. Wystarczy ulubiony rodzaj sałaty, orzechy i dressing, który możecie przygotować kilka dni wcześniej. Propozycja ta cieszy kontrastem smaków, konsystencji i kolorów. Jeśli poszukujecie wyrafinowanej przystawki, którą przygotujecie w szybki i prosty sposób, to ta sałatka będzie idealnym rozwiązaniem. Poniżej macie czarno na białym jak ją przygotować.

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 5 łyżek oleju z pestek winogron
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 płaska łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 płaska łyżeczka soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 15 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
  2. Przygotowujemy dressing. Jeśli wśród akcesoriów dołączonych do Waszego robota kuchennego/blendera jest mały młynek, to sprawdzi się on idealnie do przygotowania tego dressingu. Wówczas po prostu umieszczamy w nim wszystkie składniki dressingu i miksujemy przez kilkanaście sekund aż otrzymamy kremowy sos. Konsystencję regulujcie olejem zgodnie z Waszymi preferencjami. Możecie również połączyć wszystkie składniki rozdrabniaczem do blendera ręcznego.
  3. Porzeczki myjemy, suszymy, a następnie odrywamy szypułki.
  4. Kozi ser kroimy na cienkie plastry.
  5. Na talerzach rozkładamy roszponkę, polewamy ją dressingiem, a następnie rozsypujemy porzeczki oraz orzeszki piniowe. Na koniec układamy plastry koziego sera.

DODATKOWE UWAGI:

  • Sos nałożyłam łyżką zdobiącą do dekoracji talerzy (kliknij tutaj, żeby zobaczyć jak ona wygląda).
  • Zamiast roszponki możecie użyć liści świeżego szpinaku.
  • Jeśli nie jesteście entuzjastami koziego sera możecie wykorzystać np. grillowane halloumi albo ser feta.
  • Olej z pestek winogron możecie zastąpić innym ulubionym olejem na przykład z jakichś orzechów.
  • Orzeszki piniowe, możecie zastąpić na przykład prażonymi płatkami migdałowymi.

Brak komentarzy do "CZARNO NA BIAŁYM"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny