Połączenie koziego sera ze słodko-kwaśnymi czarnymi porzeczkami jest w mojej ocenie niezwykle udane. Nie potrzeba już więc wiele, żeby w mgnieniu oka, uzyskać ujmujące danie, którym zachwycicie swoich gości. Wystarczy ulubiony rodzaj sałaty, orzechy i dressing, który możecie przygotować kilka dni wcześniej. Propozycja ta cieszy kontrastem smaków, konsystencji i kolorów. Jeśli poszukujecie wyrafinowanej przystawki, którą przygotujecie w szybki i prosty sposób, to ta sałatka będzie idealnym rozwiązaniem. Poniżej macie czarno na białym jak ją przygotować.
SKŁADNIKI:
- 4 garstki roszponki
- 1 szklanka czarnych porzeczek
- 80 g koziego sera twardego
- 4 łyżki orzeszków piniowych
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 5 łyżek oleju z pestek winogron
- 1 łyżeczka miodu
- 1 płaska łyżeczka musztardy miodowej
- 1 płaska łyżeczka soku z cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min. 5 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
- Przygotowujemy dressing. Jeśli wśród akcesoriów dołączonych do Waszego robota kuchennego/blendera jest mały młynek, to sprawdzi się on idealnie do przygotowania tego dressingu. Wówczas po prostu umieszczamy w nim wszystkie składniki dressingu i miksujemy przez kilkanaście sekund aż otrzymamy kremowy sos. Konsystencję regulujcie olejem zgodnie z Waszymi preferencjami. Możecie również połączyć wszystkie składniki rozdrabniaczem do blendera ręcznego.
- Porzeczki myjemy, suszymy, a następnie odrywamy szypułki.
- Kozi ser kroimy na cienkie plastry.
- Na talerzach rozkładamy roszponkę, polewamy ją dressingiem, a następnie rozsypujemy porzeczki oraz orzeszki piniowe. Na koniec układamy plastry koziego sera.
DODATKOWE UWAGI:
- Sos nałożyłam łyżką zdobiącą do dekoracji talerzy (kliknij tutaj, żeby zobaczyć jak ona wygląda).
- Zamiast roszponki możecie użyć liści świeżego szpinaku.
- Jeśli nie jesteście entuzjastami koziego sera możecie wykorzystać np. grillowane halloumi albo ser feta.
- Olej z pestek winogron możecie zastąpić innym ulubionym olejem na przykład z jakichś orzechów.
- Orzeszki piniowe, możecie zastąpić na przykład prażonymi płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy do "CZARNO NA BIAŁYM"