Nietuzinkowa i zarazem fascynująca kompozycja, która zachwyca wyjątkowym, niecodziennym smakiem. Pikantne kabanosy z aromatycznym kozim serem, ze słodkimi owocami liczi, sezamem oraz dodającymi niesamowitego charakteru suszonymi śliwkami, to naprawdę rewelacyjne połączenie, które zdecydowanie warto wypróbować. Do tego proponuję roszponkę z winegretem z oleju sezamowego, która sprawia, że ta nostalgiczna, czarno-biała kompozycja nabiera smakowitego wyglądu. Sałatka jest prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego bardzo pożywna. Serdecznie polecam!
SKŁADNIKI:
- 1-2 garści roszponki
- 2/3 szklanki liczi w syropie lub 8 świeżych owoców
- 100 g cienkich, pikantnych kabanosów
- 100 g miękkiego sera z koziego mleka
- 8 suszonych śliwek
- 2 łyżki czarnego sezamu
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Kabanosy kroimy na ukośne kawałki długości około 1 cm.
- Owoce liczi obieramy i wyciągamy z nich pestki lub wyjmujemy z zalewy, dokładnie osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Suszone śliwki kroimy w paseczki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę, kabanosy, liczi, suszone śliwki oraz podzielony na mniejsze kawałki kozi ser. Całość polewamy dressingiem, a na koniec posypujemy czarnym sezamem.
DODATKOWE UWAGI:
- Do przygotowania mojej sałatki wykorzystałam kabanosy Maestro Henryk Kania Koncert Pikantny Piri Piri – ich pikantny smak świetnie komponuje się w tej sałatce, ale możecie wykorzystać również inne ulubione kabanosy.
Brak komentarzy do "CZARNO-BIAŁY KABANOS"