Już w tradycyjnej medycynie ludowej jeżyny wykorzystywano do wzmacniania organizmu, zwalczania przeziębień oraz leczenia drobnych infekcji. Dziś wiemy, że ich prozdrowotne właściwości są znacznie szersze. Stosowane są w profilaktyce chorób nowotworowych, chorób serca oraz oczu, wspomagają przemianę materii, regulują poziom cukru we krwi czy też spowalniają procesy starzenia się skóry. Ten przepiękny owoc, o rzadko spotykanej w przyrodzie czarnej barwie, ma naprawdę magiczne właściwości. Co więcej świetnie komponuje się w sałatkach, a na talerzu wygląda po prostu imponująco. Ich słodki, a zarazem lekko kwaskowaty smak rewelacyjnie łączy się z mango, a po dodaniu koziego sera i pistacji oraz roszponki z winegretem otrzymujemy absolutnie zniewalające danie. I bynajmniej nie potrzeba specjalnych mocy, aby przygotować tę sałatkę, wręcz przeciwnie – jest niezwykle prosta i szybka w wykonaniu.
SKŁADNIKI:
- 2 garści roszponki
- 1 szklanka jeżyn
- 1/2 mango
- 80-100 g koziego sera twardego
- 2 łyżki obranych pistacji
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 3-4 łyżki oliwy z pistacji
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżka octu winnego białego
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
- Obrane pistacje siekamy nożem na mniejsze kawałki.
- Mango kroimy na cienkie plasterki, a następnie w paseczki.
- Kozi ser kroimy na cienkie plasterki, a następnie w kosteczkę lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Na półmisek/talerze wykładamy roszponkę, polewamy ją dressingiem, a następnie układamy mango, jeżyny i kozi ser. Całość posypujemy posiekanymi pistacjami.
DODATKOWE UWAGI:
- Jeśli nie jesteście entuzjastami koziego sera, to proponuję zastąpić go fetą lub mozzarellą.
- Zamiast pistacji możecie wykorzystać prażone płatki migdałowe.
Brak komentarzy do "CZARNA MAGIA"