CZAPKA ŚWIĘTEGO MIKOŁAJA

Prezentuję Wam niezwykle smakowitą, a jednocześnie pełną witamin i substancji odżywczych czapkę świętego Mikołaja. Białe futerko i pompon przygotowałam z kuleczek mozzarelli, a wypełniają ją rukola skąpana w winegrecie z dodatkiem chili oraz same znakomitości: orzeźwiające pomidorki koktajlowe, lekko kwaśne kiwi, komosa ryżowa, chrupiące orzechy włoskie oraz fenomenalne jagody goji od Look Food. Owoce te zwane również „czerwonymi diamentami” nie tylko zdobią moją czapkę i dopełniają smak sałatki, ale również mają niezwykle korzystny wpływ na nasze zdrowie i zdecydowanie warto po nie sięgać. Cała kompozycja nie tylko jest bogactwem witamin, ale też świetnie smakuje i ciekawie się prezentuje. Serdecznie polecam ją przygotować razem z dzieciakami, wprowadzając tym samym atmsoferę nadchodzących świąt.

Ja natomiast z okazji święta Mikołaja wraz z marką Look Food zapraszam Was do udziału w II edycji konkursu mikołajkowego, który polega na oszacowaniu ile sztuk jagód goji znalazło się na czapce Mikołaja. Szczegóły konkursu znajdziecie tutaj – KLIK, KLIK, a na Wasze odpowiedzi czekam do 13 grudnia na FB. Serdecznie zapraszam do zabawy.

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju z ostropestu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu z granatu
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • szczypta mielonych płatków chili, sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 15 min. Nie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Komosę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (przelewamy ziarenka gorącą wodą na drobnym sicie, a następnie gotujemy w proporcji 1:2 –  jedna porcja kaszy na dwie porcje wody – przez około 25 min, a solimy pod koniec gotowania).
  3. Pomidorki przekrawamy na połówki.
  4. Jagody goji zalewamy na około 15 sekund wrzątkiem, a następnie osuszamy na sitku.
  5. Kulki mozzarelli osuszamy i dzielimy na pół.
  6. Kiwi obieramy, kroimy na plasterki, które następnie dzielimy na ćwiartki.
  7. Orzechy dzielimy na mniejsze kawałki.
  8. Z przygotowanych składników formujemy mikołajową czapkę lub wykładamy je naprzemiennie na talerzu/półmisku – przy czym połowę przygotowanego dressingu od razu łączmy z komosą, a pozostałym sosem skrapiamy całość  tuż przed podaniem.

Brak komentarzy do "CZAPKA ŚWIĘTEGO MIKOŁAJA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny