Prezentuję Wam niezwykle smakowitą, a jednocześnie pełną witamin i substancji odżywczych czapkę świętego Mikołaja. Białe futerko i pompon przygotowałam z kuleczek mozzarelli, a wypełniają ją rukola skąpana w winegrecie z dodatkiem chili oraz same znakomitości: orzeźwiające pomidorki koktajlowe, lekko kwaśne kiwi, komosa ryżowa, chrupiące orzechy włoskie oraz fenomenalne jagody goji od Look Food. Owoce te zwane również „czerwonymi diamentami” nie tylko zdobią moją czapkę i dopełniają smak sałatki, ale również mają niezwykle korzystny wpływ na nasze zdrowie i zdecydowanie warto po nie sięgać. Cała kompozycja nie tylko jest bogactwem witamin, ale też świetnie smakuje i ciekawie się prezentuje. Serdecznie polecam ją przygotować razem z dzieciakami, wprowadzając tym samym atmsoferę nadchodzących świąt.
Ja natomiast z okazji święta Mikołaja wraz z marką Look Food zapraszam Was do udziału w II edycji konkursu mikołajkowego, który polega na oszacowaniu ile sztuk jagód goji znalazło się na czapce Mikołaja. Szczegóły konkursu znajdziecie tutaj – KLIK, KLIK, a na Wasze odpowiedzi czekam do 13 grudnia na FB. Serdecznie zapraszam do zabawy.
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
197,3 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 2 garści rukoli
- 1/3 szklanki suchej komosy ryżowej czerwonej
- 150 g mini mozzarelli
- 200 g pomidorów koktajlowych
- 2 kiwi
- Suszone Jagody Goji Look Food
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju z ostropestu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu z granatu
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- szczypta mielonych płatków chili, sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 15 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Komosę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (przelewamy ziarenka gorącą wodą na drobnym sicie, a następnie gotujemy w proporcji 1:2 – jedna porcja kaszy na dwie porcje wody – przez około 25 min, a solimy pod koniec gotowania).
- Pomidorki przekrawamy na połówki.
- Jagody goji zalewamy na około 15 sekund wrzątkiem, a następnie osuszamy na sitku.
- Kulki mozzarelli osuszamy i dzielimy na pół.
- Kiwi obieramy, kroimy na plasterki, które następnie dzielimy na ćwiartki.
- Orzechy dzielimy na mniejsze kawałki.
- Z przygotowanych składników formujemy mikołajową czapkę lub wykładamy je naprzemiennie na talerzu/półmisku – przy czym połowę przygotowanego dressingu od razu łączmy z komosą, a pozostałym sosem skrapiamy całość tuż przed podaniem.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 197,3 kcal | 5,4 g | 12,1 g | 18,9 g | 2,7 g |
Cała sałatka (2 porcje) | 755 g | 1489,9 kcal | 40,5 g | 91,1 g | 143,1 g | 20,5 g |
Brak komentarzy do "CZAPKA ŚWIĘTEGO MIKOŁAJA"