CYTRYNOWY LUZ

Rewelacyjna propozycja na letnie, upalne dni! Doskonale sprawdzi się podczas niezobowiązującego spotkania z przyjaciółmi, któremu będzie towarzyszyła luźna, przyjacielska atmosfera.

Oto lekka, pełna kolorów, owocowa sałatka wraz z towarzyszącym jej rewelacyjnym cytrusowym, bezalkoholowym piwem ciemnym Warka. Do przygotowania tej znakomitej kompozycji wykorzystałam słodkie truskawki i grillowane brzoskwinie, charakterny kozi ser, korzenne pierniczki oraz skórkę cytrynową. Zapewniam Was, że całość podana na roszponce skąpanej w niebanalnym dressingu z dodatkiem nowego Radlera smakuje naprawdę wyjątkowo!

Tak! Orzeźwiający smak piwa w połączeniu z tą słodko-wytrawną sałatką tworzą niesamowicie zgrany duet, któremu nikt się nie oprze! Będzie idealnym uzupełnieniem dań prosto z rusztu, dlatego też szczególnie polecam rozkoszować się nim podczas imprez na świeżym powietrzu. Zwłaszcza jeśli zabawę planujecie rozpocząć o stosunkowo wczesnej godzinie i w pełnym słońcu cieszyć się tymi wyjątkowymi chwilami spędzonymi w gronie przyjaciół!

Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

  • 2 garści roszponki
  • 1 szklanka truskawek
  • 3 pierniczki typu „katarzynki”
  • 1 duża brzoskwinia (olej rzepakowy)
  • 100 g sera koziego twarogowego (roladka)
  • 1 cytryna (skórka)

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki piwa bezalkoholowego Warka Radler Ciemne Cytrynowe 0,0%
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1/2 ząbka czosnku
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga smażenia 2-4 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Brzoskwinię przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, a następnie kroimy w półksiężyce, które układamy na rozgrzanej patelni grillowej. Cząstki brzoskwini grillujemy po około 1-2 minuty z każdej strony.
  3. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki.
  4. Pierniczki kroimy w kosteczkę.
  5. Cytrynę dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem, a następnie ocieramy żółtą część skórki.
  6. Na półmisek wykładamy naprzemiennie roszponkę, truskawki, grillowane brzoskwinie, podzielny na mniejsze kawałki kozi ser oraz pierniczki, a całość posypujemy skórką z cytryny. Dressing serwujemy oddzielnie i polewamy nim sałatkę tuż przed podaniem.
Summary
recipe image
Recipe Name
Cytrynowy luz
Author Name
Published On

Brak komentarzy do "CYTRYNOWY LUZ"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny