Przepyszna i niezwykle oryginalna słodko-wytrawna kompozycja, którą serdecznie polecam przygotować w okresie świątecznym. Sałatka ta jest lekka, a przy tym bardzo pożywna oraz pełna witamin i substancji odżywczych. Mamy tu bardzo ciekawy w smaku i prezencji buraczany kuskus, kiwi, mandarynki oraz roszponkę. Głównym bohaterem są natomiast makowo-migdałowe bombki, do których przygotowania wykorzystałam ser biały połączony z absolutnie wyśmienitym Miodem z maliną PASIEKI RODZINY SADOWSKICH. Miód ten dodałam również do dressigu, nadają całej kompozycji wyrafinowanej słodyczy. Ta cudowna w smaku, prosta i stosunkowo szybka w przygotowaniu sałatka doskonale sprawdzi się na drugie śniadanie tudzież podwieczorek. Polecam ją również na świąteczny stół, szczególnie tym z Was, którzy chcieliby zaskoczyć swoich gości jakąś oryginalną propozycją.
SKŁADNIKI:
- 1 garść roszponki
- 1/2 szklanki kaszy kuskus
- ok 3/4 szklanki soku z buraka
- 2 kiwi
- 2 mandarynki
- 120 g sera białego typu włoskiego
- 1 łyżka Miodu z maliną PASIEKI RODZINY SADOWSKICH
- 2 łyżki maku niebieskiego
- 2 łyżki płatków migdałowych
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 1 łyżka Miodu z maliną PASIEKI RODZINY SADOWSKICH
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min. 3 min. 5 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Miód rozprowadzamy w ciepłej wodzie, a następnie dodajemy oliwę, ocet balsamiczny i doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość mieszamy aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
- Sok z buraka doprowadzamy do wrzenia. Kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli, zalewamy sokiem (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 min do napęcznienia. Po upływie tego czasu mieszamy sklejone ziarenka widelcem i łączymy z połową przygotowanego dressingu.
- Ser biały rozgniatamy widelcem, łączymy z miodem i odrobiną soli, a następnie z przygotowanej masy lepimy kule o średnicy około 1 cm (najlepiej czynić to w rękawiczkach). Przygotowane kule obtaczamy w posiekanych drobno (nożem lub w malakserze) płatkach migdałowych wymieszanych z niebieskim makiem.
- Mandarynki obieramy i filetujemy lub oczyszczamy z białych błonek po czym kroimy na mniejsze kawałki.
- Kiwi kroimy na półplasterki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie kuskus, roszponkę i owoce. Całość polewamy pozostałym dressingiem, a na koniec osadzamy serowe kule.
Brak komentarzy do "CUD MIÓD MALINA"