Pomidory z mozzarellą, liśćmi bazylii i oliwą z oliwek to oczywiście bardzo smaczna, ale też niezwykle popularna sałatka Caprese. W odpowiedzi na ten włoski specjał proponuję bardziej charakterną wersję. Otóż w mojej propozycji zagościła czerwona cebula i czosnek oraz czarne i zielone oliwki – wszystko drobno posiekane. Lekka, orzeźwiająca, dyskretnie pikantna sałatka, która będzie doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs, potraw z grilla, wytrawnych tart tudzież pizzy.
SKŁADNIKI:
- 4 duże pomidory
- 1 cebula czerwona
- 10-12 czarnych oliwek
- 10-12 zielonych oliwek
- 20 kulek mozzarelli (150 g)
- 1 garść liści bazylii
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami sosu.
- Od pomidorów odkrawamy wierzchołki z szypułką, a następnie zalewamy wrzątkiem na około 30-45 sekund (woda musi całkowicie przykrywać pomidory). Następnie pomidory wkładamy do miski z bardzo zimną wodą. Po upływie około 1 minuty, wyciągamy kolejno pomidory i obieramy ze skóry. Z obranych pomidorów wydrążamy gniazda nasienne. Przekrawamy je na pół i dodatkowo osuszamy ręcznikiem papierowym – jest to bardzo istotne, żeby nasza sałatka nie stała się zbyt wodnista. Osuszony miąższ kroimy w kostkę.
- Oliwki osuszamy i kroimy na plasterki, a cebulę obieramy i siekamy w drobną kosteczkę
- Kulki mozzarelli odsączamy i wysuszamy.
- Pokrojone pomidory łączymy z cebulą i oliwkami, wykładamy na miskę oraz układamy kulki mozzarelli. Tuż przez podaniem polewamy sałatkę dressingiem oraz obsypujemy liśćmi bazylii.
DODATKOWE UWAGI:
- Do tej sałatki wybierajcie dojrzałe, ale jędrne i mięsiste pomidory.
- Jeśli pominiecie mozzarellę uzyskacie, równie wyśmienitą, pomidorową salsę wegańską.
Brak komentarzy do "CIĘTA RIPOSTA"