CIAO TAJLANDIA!

Kuchnia włoska  i tajska, to zdecydowanie moje smaki, a ta sałatka to połączenie uwielbianych przeze mnie składników. Na moim talerzu znalazły się charakterystyczne dla kuchni tajskiej mango oraz nerkowce, bezkompromisowa włoska gorgonzola oraz chętnie wykorzystywane na obydwu kontynentach czerwona cebula oraz pomidory. A do tego tajska bazylia i makaron napominający tajski ryż czyli orzo. W ten oto sposób odwiedzam jednocześnie dwa tak odległe kraje, radując się ich fantastycznymi smakami i aromatami. Sałatka jest lekka ale bardzo pożywna, a przy tym pełna żywych optymistycznych kolorów, które napominają słoneczne, wakacyjne wyprawy.

Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

  • 1 garść roszponki
  • 1/3 szklanki makaronu orzo
  • 80 g gorgonzoli
  • 1/2 mango
  • 8-10 pomidorów koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki nerkowców

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 garstka listków tajskiej bazylii
  • 1 cm papryczki chili
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 8-10 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, papryczkę i bazylię drobno siekamy, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu.
  2. Nerkowce prażymy na suchej patelni.
  3. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu, a po odcedzeniu łączymy z jedną łyżką sosu.
  4. Cebulę kroimy w piórka.
  5. Mango kroimy w kostkę lub słupki.
  6. Gorgonzolę dzielimy/kroimy w kostkę.
  7. Pomidorki przekrawamy na połówki lub kroimy w ćwiartki.
  8. Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a na koniec polewamy pozostałym dressingiem.

2 komentarze do "CIAO TAJLANDIA!"

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny