Fantastyczny, dość lekki deser, który zachwyca nie tylko rewelacyjnym smakiem, ale również piękną prezencją i oryginalną formą. Jego głównym bohaterem jest mleczny wafelek LUSETTE, z którego wykonałam miseczkę oraz wyśmienite, rozpływające się w ustach kuleczki. Wafelek ten, sam w sobie smakuje doskonale, ale żeby przeżyć prawdziwą chwilę zapomnienia, polecam Wam wykorzystać go do przygotowania tego znakomitego deseru.
SKŁADNIKI NA MISECZKĘ:
- 2 mleczne wafelki LUSETTE
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 20 g masła
- 1 łyżeczka miękkiego masła do wysmarowania formy
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 1 mleczny wafelek LUSETTE
- 1 czubata łyżeczka mascarpone
- 1/2 łyżeczki cukru pudru (opcjonalnie)
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1/2 melona
- 1/2 mango
- 2 kiwi
- 1 garstka malin
- 1 garstka listków mięty
SKŁADNIKI NA SOS:
- 100 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżka mascarpone
- 1 łyżka serka waniliowego (homogenizowanego)
30 min. 6 min. 25 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
- Przygotowujemy wafelkową miseczkę. Wafelki łamiemy i wrzucamy do malaksera, a następnie dodajemy rozpuszczone na patelni masło oraz 2 łyżki płatków migdałowych (mogą być uprażone, ale nie muszą). Całość miksujemy, aż uzyskamy masę o konsystencji mokrego piasku. Foremkę do tarty (o średnicy 15 cm) smarujemy masłem i wypełniamy ją wafelkową masą (masę dokładnie wklepujemy i wyrównujemy). Tak przygotowaną formę wkładamy do zamrażalnika na 10 minut, a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) przez 25 minut i odstawiamy do wystygnięcia.
- Przygotowujemy wafelkowe kuleczki. Połamany wafelek wrzucamy do malaksera z mascarpone oraz jeśli lubicie bardzo słodkie desery, dodajemy również cukier puder. Całość miksujemy aż uzyskamy kremową masę, którą to wkładamy do zamrażalnika na około 8 minut. Uprażone płatki migdałowe (2 łyżki) drobno siekamy. Ze schłodzonej masy lepimy kuleczki, które następnie obtaczamy w posiekanych migdałach – najlepiej wykonywać tę czynność w rękawiczkach.
- Z melona i mango przy pomocy wyrywaczki wycinamy kuleczki lub kroimy owoce w kostkę. Kiwi kroimy na plasterki, a następnie wycinamy z nich kółeczka (na przykład przy pomocy kieliszka do wódki) lub też kroimy je na półksiężyce.
- Przygotowujemy sos. Śmietankę ubijamy, pod koniec miksowania dodając cukier puder. Gdy śmietanka będzie już praktycznie ubita dodajemy mascarpone oraz serek waniliowy i całość miksujemy jeszcze kilka sekund do połączenia składników.
- Z foremki wyciągamy naszą wafelkową miseczkę, wypełniamy ją owocami, na koniec wykładamy wafelkowe kulki i całość zdobimy listkami mięty. Schłodzony sos śmietankowy podajemy osobno.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki możecie wykorzystać inne ulubione owoce.
- Deser tej wielkości z łatwością podzielicie nożem na 4 kawałki.
3 komentarze do "CHWILA Z LUSETTE"
Marianna 26 lutego 2017 (21:20)
Brak mi słów, powiem krótko – rewelacja pod każdym względem.
Magda 26 lutego 2017 (20:58)
Smakuje wspaniale, a zdjęcia cudowne.
Angelika 25 lutego 2017 (22:21)
Wygląda przepięknie! I pewnie tak tez smakuje.